понеділок, 25 березня 2019 13:16

Родина з Полтавщини, окрім дітей, може втратити і будинок
5

У родини Лапських із Полтавського району вилучили дітей
Фото: pl.npu.gov.ua
Флігель поруч із будинком багатодітної родини
Багатодітній родині сільрада надала дрова
Будинок Лапських розташований на вулиці Кар'єрній у Терешках
Будинок Лапських розташований на вулиці Кар'єрній у Терешках

У Аліни та Владислава Лапських із села Терешки Полтавського району на початку березня соцслужби вилучили 3 дітей віком від 2 до 6 років через неналежний догляд. Наразі родина може втратити і житло.

Про це журналістам Gazeta.ua розповіли в Терешківській сільраді.

"Через місяць знову засідатиме комісія при райдержадміністрації з соціального захисту дітей. Там вирішуватимуть майбутнє дітей. Головною умовою для повернення їх батькам — приведення будинку в належний стан для проживання. Зараз вони живуть у домі, де після смерті власника ніхто не вступив у спадщину. Першими на спадщину стоять мати Владислава Лариса, яка живе із ними, і її брат Фурсенко Юрій Васильович. Він уже звернувся у нотаріальну контору та повідомив, що вступатиме у спадщину. А тоді, як її оформить за декілька місяців, він буде ставити питання, щоб у судовому порядку вирішувати виселення цієї сім'ї звідти", - розповіла голова комісії молоді та спорту при Терешківській ОТГ Алла Стець.

6 березня правоохоронці із відповідними органами вилучили в родини Лапських трьох дітей: 6-річного Дениса, Поліну, 5 років, та 2-річного Владислава. Із наймолодшим 1-річним Артемом мати Аліна сховалася. Владислава через тиждень-два матері повернули. Зараз відповідні комісії вирішують питання про тимчасове вилучення всіх дітей. Денис і Поліна зараз у притулку соціальної психологічної реабілітації "Любисток" у Полтаві.

"Вона уклала з фахівцем соціальної роботи угоду на соціальний супровід протягом місяця. Доки разом із чоловіком не виконають умови цієї соціальної угоди, питання про повернення дітей не стоятиме. Так вирішила районна комісія. З нею зараз двоє найменших, бо у "Любисток" беруть із 5 років", - пояснила Стець.

"Діти проживали у будинку, де немає світла, газу та повна антисанітарія. Опалюють його дровами. Дорослі зловживають алкоголем", - розповіла секретар Терешківської сільради Лариса Сердюк.

У поліції розповіли, що родина вже давно перебуває на обліку як сім'я, що опинилася в складних життєвих обставинах. Жінку неодноразово заставали вдома з чаркою. За цей час склали чимало адмінпротоколів за неналежне виконання батьківських обов'язків.

"Коли вилучали дітей, матері не було на місці. З ними була бабця та невідомий нетверезий. Поводився неадекватно, а потім вибіг із будинку. На питання до дітей, "Що ви їли?", від зубів відскакували заучені фрази, як вірш: "Ми їли кашу із котлєтою". Проте у будинку не було ані каші, ані упаковки з-під неї", - зазначає старший дільничний офіцер Полтавського райвідділу поліції Дмитро Тесленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше грошей на дітей: хто отримає додаткові кошти

Мати дітей, 28-річна Аліна Лапська, розповіла Gazeta.ua телефоном, що переховувала не себе, а молодшого сина. Боялась, що і його можуть забрати.

"Раніше таких умов не було. Навіть не можу пояснити, чого воно так пішло. Син молодший довго хворів. Чоловік був на заробітках. Очікую, поки буде 1 рік дитині, щоб розлучитися із ним. Отримую на двох молодших 1720 гривень. Я раніше була на опікунстві у бабусі. Проживала із нею у Решетилівці. Потім вона померла. Брата із сестрою забрали в інтернат, а я скиталась тимчасово у друзів, доки не познайомилась із чоловіком. Переїхала до нього у той же день. Це було 9 років тому. Побрались 2012-го", - розповіла Аліна.

Автор: Світлана БОНДАРЕВА
  Будинок Лапських розташований на вулиці Кар'єрній у Терешках
Будинок Лапських розташований на вулиці Кар'єрній у Терешках

Мешкає родина на вул. Кар'єрній у селі Терешки Полтавського району, у будинку перекритому старою червоною черепицею. Огорожа з дерев'яних непофарбованих дощечок. Ворота у двір металеві, зеленого кольору. Перед ними лежать дрова - надала сільрада.

Автор: Світлана БОНДАРЕВА
  Багатодітній родині сільрада надала дрова
Багатодітній родині сільрада надала дрова

У дворі видно, що нещодавно загрібали. По території розташовані декілька господарських пустих будівель без дверей та будівля, схожа на флігель, де тріснула стіна.

Автор: Світлана БОНДАРЕВА
  Флігель поруч із будинком багатодітної родини
Флігель поруч із будинком багатодітної родини

Позаду будинку складені дерев'яні бильця з-під старих диванів. На землі лежать брудні матраци.

Стоїть дитячий візок синього кольору. Поруч на велосипеді катається дівчина у червоній куртці років чотирьох - знайома родини Лапських. Прошу покликати дорослих. Із будинку виходить кума Аліни Алла Васілатій. Слідом брат Аліни 18-річний Віталій Толмачов.

Хлопець розповідає, що господарів вдома немає, пішли у справах ненадовго. До будинку незнайомих без них не запустить. Сам юнак навчається у технікумі та живе в гуртожитку у Полтаві. Сюди приїхав, щоб допомогти сестрі навести лад у будинку.

"Коли забирали дітей, то вдома був наш батько й Алінина свекруха. Чи відрізаний газ — не знаю. Світло у нас є", - пояснив хлопець.

Кума Алла каже, що Аліна гарна мати.

"Діти постійно накормлені й доглянуті. Зараз вдома двоє молодших. Один спить у будинку, а Артемка тут. Він себе добре почуває, можете подивитись", - показує хлопчика, загорнутого у теплу ковдру, із під якої стирчить капюшон куртки. Поруч порожня дитяча пляшечка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді розповіли, скільки українки мають народжувати дітей

Через будинок живе сусід Сергій. Каже, що добре знає Владислава Лапського. З його дружиною не спілкується.

"У них вже давно світло та газ відрізали. Виною усьому, мабуть, горілочка. Влад не вживає. Бабушка тоже толком не п'є. А ось Аліна... Дітей тут бачив. Бігають, на вєліках катаються біля двору. Вони по натурі не скандальні. Владік постійно на заробітках. Він дуже любить дітей. Буває, позичає гроші на молоко чи на памперси", - каже чоловік.

Продавець поруч розташованого магазину "Делві" у багатоповерхівці Віоллета каже, що неодноразово багатодітну матір бачила у нетверезому стані.

"Учора Аліна купляла мівіну і кров'янку. Заходить часто нетверезою. Декілька років тому її донька ходила гола по вулицях і просила їсти, разом із братом. Я купила буханку хлібу, вони її на місці роздерли та з'їли. Влад нормальний, у магазині купляв і масло, і пельмені. Завжди опрятний", - каже жінка.

До розмови долучається жінка у фіолетовій дутій куртці, років 70. Називається Людмилою. Каже, що добре бачить все що відбувається у дворі родини із вікон своєї квартири.

"Там постійні п'янки. Вона привела туди свого батька, який нещодавно вийшов із в'язниці. Ще якусь жінку. Я з вікна все бачу і знаю. Хата належить Ларисі. Вадім — її син. Там постійні безхатьки. Діти голодні", - розповідає жінка.

На кінцевій зупинці за столом сидять три жінки. Тамара Шафран у хустині та темній куртці.

"Газу в Лапських немає, відрізали. Всі двері познімали, спалили. Сараї падають. Готують на дворі їсти, плита розвалена. У хаті все чорно. Батареї поздавали на металолом. Учора до ночі було світло, мабуть, вимивали все. Чула, що хочуть дітей повернути. Но куди?" - каже Шафран.

Голова комісії молоді та спорту при Терешківській ОТГ Алла Стець каже, що багатодітна мати ображає свою свекруху.

"Лариса є інвалідом праці. А вони мало того, що не поважають її, то ще й виконують певні акти насильства над нею. З приводу того, що жінку б'ють, неодноразово до поліції зверталась сільрада, проте там пояснили, що доки вона сама не заявить, нічого не будуть робити. Вона, по-перше, неписьменна, по-друге - боїться цю Аліну, щоб та не прибила її", - додала Стець телефоном.

У селі Василівка Полтавського району мешкає подружжя Алєніних, яке має 13 дітей.

42-річна Тетяна та 46-річний Олександр одружились 25 років тому. Із батьками живуть 9 дітей: 13-річний Артур, Тимур, 12 років, 11-річний Назар, 10-річна Таїсія, 8-річний Захар, Олександр, 7 років, Андрій, 5 років, 3-річний Лев та Юрій, 1 рік. 4 старших - 15-річна Настя, 17-річна Аліна, 19-річна Марина та 21-річна Олеся - живуть, працюють і навчаються у Полтаві.

Зараз ви читаєте новину «Родина з Полтавщини, окрім дітей, може втратити і будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути