Ексклюзиви
четвер, 18 липня 2019 15:10

Село під Полтавою потопає у смітті - показали фото і відео
6

У селі Тахатулове на Полтавщині люди звозять сміттяна околицю села, бо немає баків
Фото: Богдан Дмитренко
У селі Тахатулове на Полтавщині люди звозять сміттяна околицю села, бо немає баків
У селі Тахатулове на Полтавщині люди звозять сміттяна околицю села, бо немає баків
У селі Тахатулове на Полтавщині люди звозять сміттяна околицю села, бо немає баків
У селі Тахатулове на Полтавщині люди звозять сміттяна околицю села, бо немає баків

У мережі знову показали фото смітника в Тахтауловому Полтавського району. Люди звозять відходи на околицю. Звалище розтягнулося на 5 км.

Про це "Газеті" розповів мешканець Тахтаулового Богдан Дмитренко, автор знімків.

"Це несанкціонований смітник. Розташований на околиці села між полями, там є дорога. Тягнеться аж до Бричківки. Сюди звозять відходи із Тахтаулового, Жуків і Бричківки. Навіть із Полтави машини приїздять. Проблема в тому, що в селі немає сміттєвих баків. У сільраді кажуть, бракує грошей. Ми, мабуть, єдині залишилися в районі в такій ситуації", - розповів Дмитренко.

"Пропонували людям самим зварити баки. Можна домовитися з полтавськими комунальниками про вивіз сміття. Та селяни не хочуть. Звикли вивозити відходи під боком. Недавно спіймав односельця із причепом, каже: а куди мені його дівать?. Я щодня буваю у місті, сміття викидаю в тамтешні баки. Але ж не всі селяни часто їздять у Полтаву", - додав Богдан.

За словами місцевих, смітник утворився у 1970-х. Цю місцевість називають "кринички". Раніше тут були криниці, козаки зупинялися напувати волів і коней.

Питання твердих побутових відходів повністю лежить на органах місцевого самоврядування. Проблему можна вирішити, закупивши сміттєві баки.

"Є конкурси проектів регіонального розвитку. Сільські голови подають заявки на участь, розробляють проекти. Наприклад, Сем'янівка у такий спосіб виграла гроші, завдяки яким у селі з'явилися баки. Головне - ініціатива. Якщо є контейнери, можна укласти договір із полтавськими комунальниками, які обслуговуватимуть село", - розповів Олексій Івженко, заступник голови Полтавської райради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активісти спиляли огорожу вольєра для оленів і муфлонів

У Тахтаулівській сільраді вплинути на проблему зі смітником не можуть. Кажуть, ця територія - поза межами населеного пункту.

"Це дійсно несанкціоноване сміттєзвалище. Воно розтяглося вже на ріллю, відходи з міста навіть звозять. Ми нічого не можемо зробити. Бо смітник розташований на землях Інституту свинарства", - сказала Олена Кравцова, сільський голова Тахтаулового.

Тахтаулове розташоване за 12 км від Полтави.

На Полтавщині майже 550 несанкціонованих сміттєзвалищ, за офіційними даними. 20% мають відповідну документацію і відведену під них землю, а захисний шар під сміттям, огорожу й охорону — лише 8 об'єктів.

На території Ковалівської сільської ради відкрили електростанцію, що працює на газі зі сміття. Розташували на Макухівському сміттєзвалищі (найбільший в області полігон відходів. — Газета). Це зменшить кількість шкідливих викидів біогазу та ризики виникнення пожеж.

Зараз ви читаєте новину «Село під Полтавою потопає у смітті - показали фото і відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути