Ексклюзиви
субота, 26 січня 2019 23:52

На Макухівському смітнику встановили електростанцію

Автор: Ольга Стенько
  На Макухівському сміттєзвалищі розташували електростанцію, яка працює на біогазі із відходів.  Витратили 35 мільйонів гривень від інвесторів і кредитних банків
На Макухівському сміттєзвалищі розташували електростанцію, яка працює на біогазі із відходів. Витратили 35 мільйонів гривень від інвесторів і кредитних банків

Працює на біогазі з відходів

На території Ковалівської сільської ради відкрили електростанцію, що працює на газі зі сміття. Розташували на Макухівському сміттєзвалищі (найбільший в області полігон відходів. — Газета). Це зменшить кількість шкідливих викидів біогазу та ризики виникнення пожеж.

Станцію побудували за чотири місяці. Перебуває у власності компанії "Кліар енерджі Кременчук". Витратили 35 млн грн від інвесторів і кредитних банків. Установили австрійське обладнання. Працюють п'ятеро осіб технічного персоналу.

Спочатку провели дослідження сміттєзвалища, знайшли місця, де найбільше скупчується біогаз. Таких — 44. На кожному пробурили свердловину. По трубах добутий газ надходить в установку. Тут його очищують, потім спалюють. Тепле повітря крутить турбіни, що виробляють електроенергію.

Її продають держпідприємству "Енергоринок" за зеленим тарифом. Далі її транспортує Полтаваобленерго. Для мешканців найближчих сіл станція може працювати як генератор. У випадку обриву мережі стане джерелом безперебійного живлення. Працюватиме як стабілізатор мережі, захищаючи від перепадів напруги.

— Метан — це парниковий газ. Він разів у 30 шкідливіший, ніж вуглекислий. Утворюється від гниття і має неприємний запах. Тому звалища є великою проблемою, — пояснює член громадської організації "Еколтава" Максим Макуха, 30 років. — Цивілізовані країни давно перетворюють такий газ на електроенергію. Крім користі для довкілля, це дає комерційну вигоду.

Установка працює безперервно. Виробляє 600 кВт енергії за годину. Це заміщує майже 2 млн куб. м природного газу щороку. Економія становить 20 млн грн на рік. Проект має окупитися за п'ять років. Газу на макухівському смітнику виставить приблизно на 25 років.

Торік подібну станцію потужністю 500 кВт на годину збудували на міському звалищі Кременчука. Відтоді не було жодної пожежі чи тління.

Об'єкти компанії "Кліар Енерджі" працюють в 11 областях України. 2019 року планують запустити ще чотири станції.

— Потужність Макухівської станції становить десь 5 мільйонів кіловат-годин на рік. Продаємо за зеленим тарифом. Це зараз близько 4,75 гривні за кіловат із ПДВ. Платить "Енергоринок", — каже Андрій Мензюк, 36 років, представник головного офісу "Кліар Енерджі".

Ковалівська сільська рада за соціальною угодою отримуватиме 250 тис. грн на рік.

— Ми обговорили з громадою розміщення електростанції на нашій території. Найперше — із селами, що потерпають від сміттєзвалища. Це Макухівка й Андрушки. Із власниками станції уклали соціальну угоду. Вони переказали на рахунок сільради 250 тисяч гривень. Щороку сплачуватимуть стільки ж, — пояснює

голова Ковалівської сільської ради Олександр Бублик, 38 років.

Зараз ви читаєте новину «На Макухівському смітнику встановили електростанцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають