неділя, 20 січня 2019 09:45

Попрощалися із полтавським мером

Попрощалися із полтавським мером
З колишнім мером Полтави Анатолієм Кукобою прощалися біля палацу дозвілля "Листопад".Фото: Юрій ІВАНОВ

8 років тому, 20 січня, у Полтаві прощалися з колишнім міським головою Анатолієм Кукобою. Його п'ять разів обирали мером. Між собою городяни називали Кукобу "батьком". Помер Анатолій Тихонович 17 січня в Полтавській обласній лікарні.

"Був удома до останнього. Виходив на вулицю, гуляв із дружиною Вірою. Спілкувався тільки з тими, з ким сам хотів. 17 січня ввечері йому стало зле. Викликали "швидку". В лікарню поїхав із дружиною", — розповів Анатолій Лобач, помічник Кукоби.

Два останні роки Анатолій Тихонович хворів на рак легенів. Про недугу не любив говорити.

Відспівували померлого у Самсонівській церкві в Полтаві. На церемонії були лише рідні та близькі друзі. Біля палацу дозвілля "Листопад", побудованого за керівництва Кукоби, шикувалися в чергу кілька тисяч охочих провести екс-мера в останню дорогу.

"Знайомі ми із Анатолієм із 1988-го. Наші стосунки складалися по-різному. Останні роки спілкувалися тісно. Не кожне місто може похвалитися таким мером, бо навіть у кризовий час Полтава була завжди з водою і світлом Не можу сказати, що всі його любили, але байдужих до нього не було", - сказав Андрій Матковський, колишній мер Полтави.

Друзі Кукоби розповіли, що він любив жартувати. На роботі говорив приказками.

"Якось на зборах міського активу один із начальників щось не так зробив. Тоді Анатолій Тихонович запитав у нього: "А ви знаєте, чому в радянські часи біля державних і партійних установ садили ялинки?" Той знизав плечима. "Щоб чиновники пам'ятали, де знаходиться Сибір", — розсміявся Кукоба. Завжди був лідером і душею компанії. Із близькими і друзями любив їздити на шашлик та рибалку. Дехто його боявся, але близькі знали, що просто треба робити так, як він хоче, й тоді все буде добре. Пригадую, любив фільми про війну "Летят журавли" та "В бой идут одни старики", — зазначив перший заступник мера Анатолій Бойко. І додав, що в нього вдома гостювало багато артистів. Енергійним був. До останнього боровся з хворобою, не вішав носа.

У холі на першому поверсі стояв великий екран. Демонстрували фільм про життя Кукоби, який зняли на місцевому телебаченні.
Труна із тілом стояла на другому поверсі. Біля покійного сиділи родичі, дружина Віра та донька Анна. Біля труни шикувалася почесна варта, яка змінювалася що 15 хв. Люди клали у труну квіти.

Близько першої дня військові винесли труну із "Листопада". Люди тиснулися до виходу. Чорний катафалк поїхав на центральне міське кладовище. Аби процесія не потрапила в затор, рух містом частково перекрили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тисяча людей, червоні квіти та заплакані очі: у Полтаві поховали підлітка-велосипедиста

За чотири роки до смерті Кукоба пішов із політики. Опікувався заснованим ним Фондом захисту і підтримки талановитих дітей, обласною Федерацією футболу. Намагався не пропускати жодного матчу полтавської "Ворскли". Мешкав Анатолій Тихонович із дружиною в двоповерховому будинку навпроти Полтавської філармонії. Мав дачу, де виростив 300 кущів троянд, які ніколи не зрізав. Казав, йому їх шкода. У Кукоби залишилися доньки Юлія та Анна. Юлія — кандидат наук, закінчила медакадемію. Вона викладач. Друга донька — економіст за освітою, має рекламне агентство "Анна", елітний салон краси "Віле Вало". В Анатолія Тихоновича троє онуків — Світлана, Анна та Ілля. Дружина Віра займається благодійністю.

13 грудня 2016 року на 61 році життя помер один із найкращих льотчиків України Валерій Верескул. Обірвався тромб.

Зараз ви читаєте новину «Попрощалися із полтавським мером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути