пʼятниця, 18 травня 2018 01:01

"Думали, що везуть на розстріл" - пом'янули жертв депортації кримських татар
9

З вогників свічок зобразили Кримський півострів з числом 74 та контури Тамга і Тризуба
Фото: Валерій Шмаков
З вогників свічок зобразили Кримський півострів з числом 74 та контури Тамга і Тризуба
Сталінська депортація кримськотатарського народу забрала життя майже половини корінного народу Криму
З вогників свічок зобразили Кримський півострів з числом 74 та контури Тамга і Тризуба
З вогників свічок зобразили Кримський півострів з числом 74 та контури Тамга і Тризуба

У Львові відбулась акція "Запали вогник у своєму серці" до 74-ї річниці депортації кримськотатарського народу з Криму.

На площі перед пам'ятником Тарасові Шевченку учасники акції з вогників свічок зобразили Кримський півострів з числом 74 та контури національних українських та кримськотатарських гербів "Тамга" і "Тризуб".

Сталінська депортація кримськотатарського народу забрала життя майже половини корінного народу Криму, повідомили у кримськотатарському культурному центрі "Кримський дім у Львові".

Представниця кримськотатарського народу Розілія Насибова проживає у Львові третій рік. Через анексію Криму Росією дівчина із сім'єю змушена була покинути півострів. Загалом у Львові знайшли притулок майже дві тисячі кримських татар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові показали, у яких вагонах вивозили кримських татар 70 років тому

"Ця акція присвячена дуже важливій події в історії нашого народу. Нам важливо пам'ятати про ці події, щоб вони в подальшому не повторювались. Всі мої родичі були депортовані – половина на Урал, половина в Узбекистан. Повернулися в Крим в 1991 році. Такі історії болісно слухати, як жінок і дітей, яких не було кому захистити, виганяли зі своїх осель, змушуючи відчувати страх перед смертю. Вони не знали куди їх везуть, думали на розстріл. З собою речей не брали, в дорозі, втрачали рідних. Я цього не бачила але мені болить, відчуваю це на собі, мабуть поклик серця, крові і генів. На жаль, склалися такі обставини, що ми змушені були покинути свою домівку три роки тому. Тепер, це наша ідея фікс повернутись на Батьківщину та відчувати себе господарем на своїй землі", - каже Розілія Насибова

Акцію організували Меджліс кримськотатарського народу, громадська організація "КримSOS", кримськотатарський культурний центр "Кримський дім у Львові".

Також завтра, 18 травня, о 19.00 на проспекті Свободи у Львові розпочнеться траурний мітинг до 74-ї річниці депортації кримських татар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли потяг зупинявся, поспішали викинути з вагонів трупи" - Ільмі Умеров розповів про депортацію кримських татар

Депортація кримських татар — насильницьке виселення кримськотатарського народу з їхньої історичної батьківщини, здійснене упродовж 18-21 травня 1944 року радянським тоталітарним режимом

225 тисяч кримських татар виселили з півострова 1944 року, за даними Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Михайла Птухи. Із них за перші 1,5 року по тому померли близько 110 тис. У каральній операції брали участь 32 тис. співробітників НКВС.

Зараз ви читаєте новину «"Думали, що везуть на розстріл" - пом'янули жертв депортації кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути