Ексклюзиви
неділя, 02 червня 2019 16:10

"Мені боляче за кожну територіальну громаду"

"Мені боляче за кожну територіальну громаду"
Сергій Тітаренко з 2017 року очолює Дашівську об'єднану територіальну громаду

Дашівська селищна об'єднана територіальна громада почалась утворюватись 13 червня 2016 року шляхом об'єднання Дашівської селищної ради та Білківської, Кальницької, Кантелинської, Копіївської, Купчинецької сільських рад Іллінецького рад.
До складу громади входять село міського типу — Дашів і 11 сіл: Білки, Волошкове, Іванівка, Кальник, Кантелина, Копіївка, Купчинці, Привільне, Олексіївка, Шабельня та Яструбинці. Головою обрали Сергія Тітаренка, 49 років.
Сергій Володимирович, чому Ви прийняли рішення подавати свою кандидатуру на посаду голови Дашівської об'єднаної територіальної громади 2016 року?
- З 2002 року я працював селищним головою Дашівської селищної громади. Знав основні проблеми, якими жили жителі і мав бажання змінити становище на краще, - говорить селищний голова. - Коли вийшов закон про добровільне об'єднання, вивчивши його, зрозумів, що реформа дасть можливість реалізації багатьох планів. Також розумів, процес децентралізації тільки розпочинається і виникне багато викликів. Які збереглись і до цього часу. З початку реформи пройшло три роки і вже можна робити зріз — чи правильним шляхом ми рухаємось.

Які проблеми виникали при утворені та діяльності Дашівської об'єднаної територіальної громади в минулі роки? Яким чином Вам вдавалось їх вирішувати?

- Після дискусії з дашівським депутатським корпусом 2016 року, вирішили йти на об'єднання. Дали запрошення навколишнім селам, для того щоб обговорити питання добровільного союзу. Пропозицію Дашева в більшості сприйняли негативно. Інші громади боялись процесу об'єднання, оскільки думали, що у них заберуть кошти. Не матимуть сільської ради. Дехто казав: "Пройдуть роки і село зникне". В перший рік реформи ми фактично нічого не зробили. Коли 2017 року розпочали активну діяльність Іллінці, я розумів, якщо Іллінці стануть об'єднаною громадою. Фактично районний бюджет формувався за рахунок податків з доходів фізичних осіб (ПДФО, - Газета) — 70% знаходилось в райцентрі, ми залишимось без нічого. Ми не мали повноважень контролю дошкільної та середньої освіти, культури, медицини. В наших повноваженнях залишалось комунальне господарство і благоустрій. Люди, які працюють в різних установах селища, зі своїми проблемами йдуть до нас, а не в районний центр. Тому вирішили, нехай буде важче, але ми самі здійснюватимемо господарювання. 2017 року ще раз відбулись дискусії. Сам особисто об'їжджав сусідні села, які згідно Перспективного плану мали ввійти в спільний територіальний кущ. Того ж року з нами об'єднались п'ять територіальних громад — Кальник, Купчинці, Кантелина, Копіївка, Білки. В грудні 2017 року ми отримали статус об'єднаної територіальної громади.

Які зміни відбулись впродовж останніх років співіснування територіальних громад?

- Ми одні із перших у Вінницькій області розробили стратегію розвитку об'єднаної територіальної громади. В процесі децентралізації і розподілу повноважень, отримали можливість самостійно контролювати розвиток освіти, медицини, культури, спорту. - продовжує розповідь очільник Дашівської ОТГ. - Сьогодні, минуючи обласні, районі органи влади, ми на пряму отримуємо міжбюджетний трансферт з Києва. Згідно кількості населення сіл, він пропорційно розділений між територіальними громадами. Варто відзначити, зникла проблема "фінансового обману" з боку обласних і районних установ.
На 2019 рік в місцевий бюджет було закладено майже 23 мільйони гривень. А субвенції, фінансові трансферти становили 56 мільйонів гривень.
Найперші зміни розпочались в освіті. За перші кроки нас критикували, оскільки довелось скорочувати посади техперсоналу. 2017 року з двох освітніх закладів Дашева створили опорну школу. Шляхом зменшення дублювання повноважень і діяльності зекономили 1 млн. 600 тис. освітянської субвенції. 2018 року на ці кошти купили новий автобус для перевезення школярів.
У спадок територіальна громада отримала розвалену медичну галузь. Згідно медреформи мали право розвивати первинну гілку — сімейну медицину. У Дашеві існує структурний підрозділ Іллінецької районної лікарні. Місцева лікарня практично не фінансувалась за виключенням заробітної плати. Району було нецікаво виділяти кошти на її розвиток. Медпрацівники і мешканці виступали за збереження медзакладу — декілька разів перекривали дорогу. Шляхом консультацій і вивчення досвіду інших об'єднаних громад, прийняли важке рішення — взяли на баланс другий рівень медицини. З 1 липня 2017 року створили комунальне підприємство "Дашівська міська лікарня". Після отримання відповідної ліцензії прийняли програму місцевого стимулювання, за рахунок якої проводимо навчання молодих спеціалістів, збільшуємо штат медперсоналу, здійснюємо дофінансування діяльності, а також 2018 року купили квартиру лікарям.

У мене на руці п'ять пальців — це як кожна громада

В соціальній сфері минулого року на капітальні видатки витрачено близько 8 млн. гривень. Таким чином вдалось провести освітлення в Кантелині, Яструбинцях, Копіївці, Шабельні. Також провели модернізацію в Кальнику. Встановили дитячі майданчики в Білках, Купчинцях і Кальнику. У Дашеві 2017 року відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям. Минулого року розпочали будівництво водогону в Білках. У Дашеві 2018 року встановили контейнери для збору роздільного сміття. Цьогоріч розпочали реалізацію проекту "Острів кохання" на річці Сіб.
На території Дашівської ОТГ, між Кальником і Дашевом, на пропозицію підприємця, 2018 року виділено земельну ділянку 20 гектарів під розміщення об'єкту екологічної енергії — сонячної електростанції. Від оренди землі територіальна громада отримує 530 тисяч гривень. Електроенергія надходить в загальну мережу і реалізовується за "зеленим тарифом". Керівництво підприємства виділили 100 тис. грн. на будівництво тротуарів у Дашеві, а також 40 тис. грн. на енергозберігаючі технології місцевої лікарні.
На відміну від багатьох ОТГ, Дашівська громада залишається аграрно розвинена. Згідно рейтингу громад Вінницької області, по ПДФО на душу населення ми перебуваємо в п'ятірці останніх. Але навіть при цьому ми розвиваємось.

На території об'єднаної громади відсутні великі промислові гіганти, які б могли перераховувати кошти в місцевий бюджет. Навіть гранітний кар'єр у Кальнику не працює. З виробничої сфери існує Дашівський ремонтно-механічний завод, на якому працює до 50 осіб. Бюджетоутворюючим підприємством є "Дашівське лісо-мисливське господарство". Бюджет територіальної спільноти в основному формується за рахунок внутрішніх податків: плата за землю, податок з підприємницької діяльності.

Які соціально-економічні програми розроблено на перспективу? Що реалізовуватимете ближнім часом?
- Наприкінці червня розпочнемо будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям на території Кальницької школи імені Ярослава Івашкевича. Кошторис об'єкту оцінюється майже в півтора мільйона гривень.
Згідно до міжнародних програм, Дашівська ОТГ пройшла відбір по програмі ЮЛІД і відкриємо Центр адміністративних послуг для громадян. Загальний кошторис проекту становить півтора мільйона гривень.
На перспективу розпочнемо модернізацію закладів охорони здоров'я — амбулаторії, фельдшерсько-акушерські пункти, які збереглись в територіальних громадах.
Враховуючи хід освітянської реформи, розробляємо проектно-кошторисну документацію проведення капремонту, облаштування території опорного загальноосвітнього закладу в Дашеві.
У мене на руці п'ять пальців — це як кожна громада. Мені боляче за кожну з них. Але за будь-яких обставин вдома про роботу з дружиною не говоримо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "І цього, і наступного року всі школи працюватимуть"

Процес добровільного об'єднання територіальних громад почався у 2017 році. За цей час у Гайсинському районі утворилося дві територіальних громади, у Іллінцях також дві. У Немирівському районі наразі шість територіальних громад утворенних шляхом об'єднання.

Зараз ви читаєте новину «"Мені боляче за кожну територіальну громаду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають