субота, 24 серпня 2019 12:25

"Ми тут усе життя прожили. Народили й виростили семеро дітей"

Автор: Людмила Герасимчук
  Меланія Єндріховська та Антон Четвертуха найстарші жителі селища Первомайске Іллінецького району. Крім них там живе ще п’ятеро людей
Меланія Єндріховська та Антон Четвертуха найстарші жителі селища Первомайске Іллінецького району. Крім них там живе ще п’ятеро людей
Автор: Людмила Герасимчук
  Меланія Єндріховська та Антон Четвертуха найстарші жителі селища Первомайске Іллінецького району. Крім них там живе ще п’ятеро людей
Меланія Єндріховська та Антон Четвертуха найстарші жителі селища Первомайске Іллінецького району. Крім них там живе ще п’ятеро людей

За 40 кілометрів від Іллінців є cелище Первомайське, яке в народі називають хутором Гадаїв. Туди не ходить жоден автобус. У дощову погоду не добратися й автомобілем.

Це єдиний населений пункт району, який не має транспортного сполучення із райцентром та сусідніми селами. Там проживають 7 людей. Це найменше на Іллінеччині.

Їдемо до селища 19 серпня польовою дорогою. Від колес машини здіймаються стовпи пилу. Навколо — степ із зеленими ярами. В одному з них у густих деревах та чагарниках заховався Гадаїв. Вказівника, який допоміг би швидше знайти селище, немає.

Спускаємося в яр. Чути гавкіт собак і спів півнів. Стоять дерев'яні електричні опори. Переїжджаємо греблю. За нею ліворуч видно хату та старі господарські будівлі. Тут живе ветеран війни 92-річний Антон Четвертуха.

— Я родом із Городка, — зустрічає нас чоловік. — Сюди 25-річним у приймичі прийшов. Це батьківщина покійної дружини. Її дід-поляк ще у XIX столітті купив тут землю, побудував хату та й почав хазяювати. Ми в Гадаєві все життя прожили. Народили і виростили семеро дітей. Близько шістдесяти років трудового стажу маю. Працював їздовим у Волошковому від Кам'яногірського радгоспу.

— Сюди раніше люди рвалися. Жити було краще, ніж у селі, — згадує Антон Четвертуха. — Пасовища кругом. Корови, бики, свині, гуси держали. З цього й копійку мали. Пізніше хто багатший — купував собі хату в селі чи в Дашеві. Мені не було за що, тому й залишився в цій ямі. Якби ­сусіда який був, то все б веселіше жилося.

Уже 11 років біля Антона Семеновича живе старша донька Людмила. Квартиру в Харкові вона залишила дітям. Приїхала батька доглядати, каже:

— За цей час один-єдиний раз змогла на "швидку" додзвонитися. Приїхали. Добре, що на горбку телефонний зв'язок ловить.

Найближча сусідка Антона Четвертухи мешкає за 2 км. Доїхати машиною до 78-річної Меланії ЄНДРІХОВСЬКОЇ неможливо — дорога заросла травою. Добираємося пішки.

Роздивляємося хати. Більшість знесено. Ті, що залишилися, позаростали бур'янами. Оселю жінки знаходимо за доглянутим городом. Ростуть айстри, майори, гладіолуси.

— Люблю квіти, — пояснює Меланія Іванівна. — Обв'язую стрічкою ті, що подобаються, а восени збираю насіння.

Просимо розповісти, як потрапила на хутір.

— Прийшла сюди в невістки, — говорить. — Хату з чоловіком та свекрами разом будували й разом потім у ній жили. Працювала в радгоспі. Корови доїла, буряки сапала. До пенсії не доробила, бо треба було глядіти хворих батьків. Пізніше захворів чоловік. Вже 28 років, як його поховала. Хотілося б у якомусь селі жити. Але тут хазяйство тримали. Понароблялися біля нього, а толку мало.

Продуктових крамниць на хуторі немає. Пересувна лавка сюди не приїжджає.

— Хліб сама печу, — ділиться Меланія Іванівна. — Раніше піч палила. Зараз маю духовку. Спечу буханку, то її на два-три дні вистачає. Зараз біля мене син. Купив мотоблока. Він і за транспорт служить. Бо чим ще на хутір доберешся? Донька з Вінниці постійно приїжджає. Привозить все необхідне. Ще один син є. Він не так часто буває. Бо своя сім'я, турботи.

Діти чекають, коли наважуся до сина в Чорторию перебратися. Я все обіцяю. Але коли восени починаю бараболю в погріб заносити, то всі розуміють: і цей рік у Гадаєві зимуватимемо.

Телевізор є. Але не маю часу на нього дивитися.

У Городку та Петромарківці буваю раз чи два на рік. Могилки рідних у поминальні дні відвідую.

Люди до нас майже не заходять. Добре, що вибори часто — члени комісії зі скринькою приїжджали, щоб я проголосувала. Цьогоріч вже три рази були.

На Городоцькій території хутора залишилися тільки я й Антон Четвертуха. Ще є Росоховатська частина. Там живуть двоє Заїченків. Син нашої односельчанки, яка померла, а він залишився в Гадаєві. Та ще один чоловік із Коритні тут хату купив, господарює. От і всі жителі.

Зараз ви читаєте новину «"Ми тут усе життя прожили. Народили й виростили семеро дітей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають