Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2019 23:48

У Володарському районі хочуть викопати кар'єр, який може зашкодити екології

У лісі біля села Тарасівка Володарського району підприємство "Рутил-Ільменітова компанія" хоче вирити кар'єр. Там видобуватимуть руду і титан. Родовище пролягатиме між сусідніми селами Логвин, Михайлівка і Тадіївка та Щербаками і Фастівкою Білоцерківського ­району.

Селяни виступають проти. Видобування шкодитиме екології і виснажить річку Рось, кажуть. На знак протесту люди хочуть перекрити трасу Київ — Одеса.

— Перед виборами розклеїли об'яви про будівництво кар'єру. Під шумок, думали, люди не помітять. Через 20 діб Міністерство екології надало би підприємству дозвіл на видобування руди, — каже сільський голова Тадіївки Анатолій Тищенко, 59 років. — Голова села Логвин Валентина Якуненко розповіла про все селянам, провела збори. На них прийшли більше людей, ніж на вибори до Верховної Ради.

18 липня Міністерство екології та природних ресурсів оприлюднило повідомлення. В ньому йшлося про будівництво кар'єру з видобутку титану та циркон-рутил-ільменітових руд. Додали, що у громад є 20 діб для подання зауважень і пропозицій.

— Кажу дружині, може, не будемо робити ремонт? Тут буде пустеля. Люди вимруть. Дім тоді ми не продамо. Куди нам буде діватися? — веде далі Анатолій Іванович. — А людям, які тримають худобу, що робити? Будемо стояти до останнього. Товариство, що планує будувати кар'єр, розташоване в Києві. Власник — у Запоріжжі. Засновник узагалі у Центральній Америці. Звичайно ж, йому там до нашого здоров'я немає ніякого діла.

— У лісі біля села Тарасівка вже вирубують ліс, — говорить голова села Логвин 53-річна Валентина Якуненко. — Ми написали листа президенту, в Міністерство екології, СБУ та поліцію. Звернулися за допомогою до голови Київської обласної адміністрації Михайла Бно-Айріяна. Він обіцяв у всьому розібратися. Просив не перекривати трасу. Це останні "вздохи" керівників Міністерства екології. Знають, що їх порозганяють і хочуть наостанок накрасти. Електронна пошта і телефон міністерства мовчать.

У село приїжджали юристи підприємства "Рутил-Ільменітової компанії". Запевняли, що все буде добре. Кар'єр все одно побудують.

Площа родовища, яке хочуть звести — 10,18 кв. км. Майбутній гірничий комбінат займе 1 015 га землі. Із них 400 — родючі чорноземи, а решта — ліс.

13 років тому питання будівництва Тарасівського кар'єру вже піднімали. Видобувати хотіла та сама компанія. Через протести місцевих жителів копання призупинили.

— Рішення міської чи сільської ради не вплинуть на будівництво кар'єру. Лише громадські збори, — розповідає депутат Фурсівської об'єднаної територіальної громади Вадим Харута, 38 років. — Подібні шахти викидають велику кількість пилу. Там використовують "крокуючий" 400-тонний екскаватор. У радіусі 50 кілометрів у рік осідає більше 20 сантиметрів пилу. Для видобутку однієї тонни руди використовують 12 тонн води. Її планують брати з річки Рось. У технологічному процесі використовують сірчану кислоту. Є ризик знищення річки та екології регіону. Села Володарського району провели громадські збори. Всі жителі одностайно проти.

Кар'єр — це мільярдний прибуток. Але місцеві навряд це помітять. Хіба що збудують дорогу. У Фурсівській ОТГ прийняли стратегію розвитку. Вона направлена на розвиток туризму. Такий кар'єр повністю суперечить стратегії. Він може негативно вплинути на водопостачання Білої Церкви, Богуслава та Умані.

— Уже більше п'яти років жителі цих міст потерпають від нестачі води. Також найближча від майбутнього кар'єру залізнична станція розміщена у Білій Церкві. Нас цікавить, яким чином транспортуватимуть породу, — говорить мер Білої Церкви Геннадій Дикий, 50 років.

— Нам обіцяють дотримуватись екологічних норм, але в це мало віриться. Як приклад — схожий кар'єр на Житомирщині. Робочі місця й доходи в бюджет не зрівняються зі шкодою для здоров'я людей, — каже мешканка Володарки 35-річна Ольга Бистріцька.

У видобувничому підприємстві "Рутил-Ільменітова компанія" на запитання, чи мають всі необхідні дозволи на облаштування родовища, не відповідають. Кажуть, що дадуть відповідь пізніше. У Міністерстві екології не беруть слухавку.

Зараз ви читаєте новину «У Володарському районі хочуть викопати кар'єр, який може зашкодити екології». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають