понеділок, 25 лютого 2019 16:08

Шість мішків із непотребом принесли під двері сільради

Автор: Дмитро Скаженик
 

Терешківській громаді треба закупити 100 сміттєвих баків

— Мусорка до нас їздить один раз на місяць. 9 лютого не добралася з півкілометра через непочищені дороги. Мене вдома не було, а мати не дотягла б мішки зі сміттям до машини. Викинуть непотріб не вдалося, тому вирішив зробити по-іншому, — розповідає мешканець села Зінці В'ячеслав Шиян, 39 років.

13 лютого привіз із дому до Терешківської сільради, куди входять Зінці, шість мішків із відходами. Залишив біля дверей. Так протестує проти поганого вивозу сміття в селі.

— У сільраді на мене написали заяву, а я зворотну на них. Чоловік нашої головихи погрожував. Дзвонив і казав, що я задавлюсь цим мусором, — продовжує В'ячеслав Олександрович. — Баків по Терешках і Зінцях немає. Треба, щоб керівник громади виконувала свою роботу й налагодила благоустрій.

В'ячеслав Шиян не уклав договір про вивіз сміття із місцевим комунальним підприємством, тому не має юридичних підстав звинувачувати органи місцевого самоврядування в неякісному наданні послуг, кажуть у Терешківській ОТГ.

— Вивозом сміття займається комунальне підприємство Терешківської сільради. З ним потрібно укладати договір про вивіз сміття, — говорить голова Терешківської ОТГ Наталія Туркеніч, 42 роки. — Сміттєвоз не доїхав під хвіртку. Це значить, що треба нести сміття у місця загального користування? Коли чоловік залишив мішки, мене не було в сільраді. Згодом повідомила про це дільничного. Буде складений протокол і повідомлено адмінкомісію. Цей громадянин відповість по закону.

Жоден мешканець Зінців не уклав договір із комунальниками.

— Раніше чистили тільки центральні вулиці від снігу, де їздить громадський транспорт. Зараз — майже всі. Звісно, віддалені не вдається пройти. Є пріоритет центральних вулиць, — додає Наталія Володимирівна.

Керівник комунального підприємства Терешківської ОТГ Геннадій Чепіга, 50 років, пояснив, що не люди повинні укладати з підприємством договори, а сільрада. А їхнє підприємство призначене для обслуговування багатоповерхівок.

— Раніше вивіз сміття сплачувався за рахунок Микільської сільради, куди входять Зінці, Безручки, Ваці, Марківка, Бузова Пасківка, Курилехівка, Кашубівка. З початку цього року всі приєдналися до Терешківської ОТГ. З 1 січня пані Туркеніч мала створити комунальне підприємство "Благо", щоб обслуговувало людей. Купили сміттєвоз, і баки повинні придбати. Тобто, вона має створити своє комунальне підприємство, розставити баки по селах і укладати з людьми договори, — розповідає Чепіга.

— 2 січня Терешківська рада вирішила сплатити за вивіз сміття. Ми зібрали відходи в сусідніх селах і виставили рахунок сільраді, проте грошей і досі немає. Лютий ще допрацюємо. Далі подивимось на оплату. Якщо йтиме — будемо вивозити, — каже Геннадій Володимирович. — У Зінцях у провулках був непочищений сніг. Машину туди не направили, щоб не застрягла. Натомість написали об'яви, що сміттєвоз стоятиме біля переїзду, двох магазинів і ставка.

За словами Наталії Володимирівни, комунальне підприємство "Благо" було створене ще Микільською сільрадою, проте там немає кому працювати. Зараз шукають керівника, бухгалтера, водія та різноробочих. Також планують під сміттєвоз закупити євробаки.

— Понад 20 штук хочемо придбати цьогоріч. Із бюджету виділили на це 285 тисяч гривень. Стоятимуть на території всієї ОТГ. Загалом на села треба 100 баків. Грошей на всі поки що не вистачає.

Зараз ви читаєте новину «Шість мішків із непотребом принесли під двері сільради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають