субота, 16 лютого 2019 23:41

"Із липня стануть безоплатними більшість основних аналізів"

Автор: фото з власного архіву
  Головний медик білоцерківської райлікарні Олександр Лопот працює в установі з 1985 року. Хірург. Оперує з 1981-го і понині
Головний медик білоцерківської райлікарні Олександр Лопот працює в установі з 1985 року. Хірург. Оперує з 1981-го і понині

— З 1 січня розпочалася медична реформа вторинної ланки. Стосується стаціонарного перебування. Воно стане безоплатним, — каже головний медик Білоцерківської районної лікарні Олександр Лопот, 64 роки.

Говоримо про те, як 2019 року зміниться якість лікування мешканців району. І з яких джерел фінансуватимуть медичні заклади. Які процедури й аналізи стануть безоплатними.

— Пацієнти у будь-якому разі спершу звертатимуться до сімейних лікарів. Ті за необхідності направлятимуть до вузькопрофільних спеціалістів. При відсутності договору лікування буде платним.

Оминає сімейного лікаря тільки екстрена медична допомога — при травмах, кровотечах, пологах.

Які аналізи цогоріч можна буде здавати безоплатно?

— Усі хурургічні втручання і пологи будуть безплатними з січня 2020-го. Цього року з липня — більшість основних аналізів. Це рентген, УЗД, дослідження крові. Загалом — 54 медичні й діагностичні процедури.

Чи забезпечена лікарня необхідним обладнанням та медикаментами?

— Так, усього вистачає. Останнім із необхідного придбали лапароскопічне устатковання вартістю 1,5 мільйона гривень. Воно дозволяє оперувати внутрішні органи через кілька отворів діаметром до 15 міліметрів. Без розрізів скальпелем. Видаляємо з його допомогою жовчний міхур. Плануємо проводити операції при гінекологічних патологіях.

Як фінансуватиметься райлікарня цьогоріч?

— Державних субвенцій на утримання установи не буде. Отримаємо ліцензію, укладемо угоду з Національною службою здоров'я. Вона відшкодовуватиме медичні послуги, надані населенню. Також залишаться надходження з місцевого бюджету, спонсорська та благодійна допомога.

Що ще зміниться для медичних закладів у рамках реформи?

— Почнеться конкуренція. Лікарні з кращими умовами та обладнанням матимуть більше пацієнтів і, як результат — грошей.

З якими проблемами пацієнти звертаються найчастіше?

— Залежить від сезону. У терапевтичному відділенні найбільше лікують серцево-судинні патології. У хірургічному — грижі, апендицити, непрохідність кишок та маточних труб, жовчно-кам'яну хворобу. У травматологічному — переломи та вивихи.

Чи потрібна була реформа?

— Вона лише почалася, тому важко давати прогнози. Але змінювати медичну галузь потрібно. Лікування має стати кращим.

Зараз ви читаєте новину «"Із липня стануть безоплатними більшість основних аналізів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають