субота, 17 серпня 2019 11:10

"До нас їдуть працювати люди з Іллінців"

Автор: Геннадій Таченко
  Новозбудована 2016 року церква Різдва Пресвятої Богородиці у Тягуні
Новозбудована 2016 року церква Різдва Пресвятої Богородиці у Тягуні

Після децентралізації бюджет Тягуна зріс до семи мільйонів гривень

Село Тягун Іллінецького району — центр старостинського округу у складі Іллінецької міської об'єднаної територіальної громади. Виконувач обов'язків старости із 2017-го — колишній учасник АТО Іван РЕБАР, 42 роки. До цього з 2015 року працював на посаді сільського голови.

Із ним зустрічаємося в селі. Говоримо про зміни, які відбулися в Тягуні після запровадження реформи децентралізації. Про цілі, які староста ставить перед собою.

— За парком стоїть храм Різдва Пресвятої Богородиці. Це для мене в селі святе місце, — Іван Ребар показує рукою в бік новозбудованої церкви. — До цього храму кожен житель громади доклав зусиль, аби церква існувала. Для місцевих він став також великою святинею.

Що вам найбільше запам'яталося за перші місяці головування?

— Після отримання поранення я проходив лікування в Естонії (Іван Ребар, позивний "Хмара", отримав поранення 2014 року в Іловайську. — Газета). Ходив на костилях. У батальйоні "Донбас" мені тоді запропонували подати свою кандидатуру на посаду сільського голови Тягуна. Віддав документи й поїхав в АТО. Відбулися вибори. І прийшов дзвінок: "Ти пройшов на посаду".

Прийшовши, нічого не знав, не володів законами. Але завдяки підтримці колективу — діловода Галини Саврань, бухгалтера Алли Шульги, землевпорядника Євгена Савраня — вдалося зрушити з місця. Перший рік був важкий. Жителі громади Тягуна і Володимирівки (входить у старостинський округ. — Газета) зрозуміли нас і почали надавати різну посильну допомогу. Багато хто не вірив, дивився скоса. Але ми зуміли.

У перші півроку, коли лягав спати, чорні рядки букв із різних законів і документів в очах скакали. Думаю: "Куди ж я попав? Навіщо воно мені?" Але завдяки підтримці досвідчених людей увійшов у колію.

Які цілі намітили для себе тоді?

— Враховуючи попередні невдалі роки розвитку, зрозумів: усе занепадає. Було бажання змінити все на краще. Найперше вирішив завершити водогін. Провели п'ять кілометрів у Тягуні та три у Володимирівці.

2016 року завершили ремонт будівлі, в якій сьогодні міститься амбулаторія. Підприємство "Україна" на ремонт і створення закладу виділило 360 тисяч гривень. Зараз лікарі приїжджають двічі на місяць, але місцеві можуть отримати допомогу від медсестри. Відкрито стоматологічний, гінекологічні кабінети.

У Володимирівці й Тягуні є робота?

— У Тягуні працює агропідприємство "Україна". Забезпечує населення робочими місцями із середньою зарплатою 15 тисяч гривень. До нас їдуть працювати з Іллінців та інших сіл. У Володимирівці господарює товариство "Маяк". Крім того, на території громади є газове ремонтне господарство, яке обслуговує ділянку газопроводу Уренгой — Помари — Ужгород. У нас люди не ледачкують. Працюють.

Автор: Геннадій Таченко
  Виконуючий обов’язки старости Тягунської територіальної громади Іван Ребар із працівником комунального господарства Олександром Олійником
Виконуючий обов’язки старости Тягунської територіальної громади Іван Ребар із працівником комунального господарства Олександром Олійником

Які зміни відбулись у Тягунській громаді за роки децентралізації?

— До Іллінецької міської територіальної громади ми приєдналися два роки тому, коли побачили позитивні результати розвитку. До входження багато чого зробили, але, ввійшовши, отримали більше можливостей. Річний бюджет зріс до 7 мільйонів гривень.

Завдяки підтримці голови Іллінецької громади Володимира Ящука і підприємства "Україна" приступили до ремонту доріг. У Володимирівці всипали два кілометри твердого щебеневого покриття, в Тягуні, на вулиці Жовтневій, заасфальтували ділянку протяжністю в кілометр.

У Тягуні встановили вишку. Усі, хто мав бажання і можливість, провели інтернет додому. Повністю електрифікували вулиці сіл. Для дітей побудували дитячі майданчики. Здійснили ремонт місцевої дев'ятирічної школи, в якій навчаються 57 учнів.

Цьогоріч приступимо до внутрішнього ремонту та перекриття Будинку культури в Тягуні. У різних місцях села встановили сміттєві баки, і тепер працівники іллінецького комунального підприємства щоденно вивозять непотріб.

Плануєте переобиратися на посаду?

— Я йшов лише на одну каденцію. На більше не претендую. Показав, що і як можна зробити. Нехай приходять нові люди. Готовий підтримати, допомагати новому старості. Неважливо, хто він буде за освітою — тракторист, педагог чи юрист. Головне, аби працював на користь людей.

Зараз ви читаєте новину «"До нас їдуть працювати люди з Іллінців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають