— Із кабачків можна приготувати все, що завгодно. Хоч солодке, хоч солоне, — розповідає 46-річний Андрій Приходько із села Розсошенці під Полтавою.
Готує варення із кабачків. Коли зустрічаємося, пропонує зайти у квартиру та скуштувати. Піднімаємося на третій поверх.
Дістає варення з холодильника. Воно жовто-зеленого кольору. На смак спершу кислувате, потім стає солодким. Відчувається присмак лимона та апельсина.
— Варення схоже на цитрусове, але це не так. Тут основа — кабачок, — веде далі Андрій. — Цей овоч дуже універсальний. Дружина готує з них шикарні "лодочки" із м'ясом, смажить оладки. Я ж експериментую із солодким.
Рецепт варення взяв у тещі. Вона готує смачні закрутки, додає.
— Для варення беру по кілограму цукру і кабачків. Також один лимон і три апельсини. Чищу кабачки, обов'язково вибираю кісточки. Подрібнюю їх на тертці, хоча можна і кубиками порізати — тут уже як кому подобається. На варення беру невеликі баночки, в які зручно вкладати саме натерті овочі.
Потім треба підготувати апельсини та лимон. Мию фрукти, дрібно ріжу або пропускаю через м'ясорубку. Коли все готове, перемішую у великій мисці та засипаю цукром. Лишаю настоюватися годин на шість. Тоді добре вбирається цукор, овочі і фрукти пускають сік. Далі ставлю це все на вогонь і кип'ячу. Як з'являться бульбашки на поверхні, треба кип'ятити ще п'ять хвилин.
Отриману масу лишають охолоджуватися. Потім знову варять. Так треба повторювати тричі. Далі варення розкладають у стерилізовані банки і закручують. Банки не потрібно перевертати.
Не всі кабачки підходять для цитрусового варення.
— Кабачки беріть недозрілі, — говорить Андрій. — Вони матимуть тоншу шкірку і менше насіння. Довжина приблизно 12–20 сантиметрів. Звертайте увагу на вигляд овоча — має бути гладеньким і непошкодженим. Якщо м'який і з подряпинами, краще не беріть. Лимон має бути без чорних цяток, не м'яким. Можете навіть понюхати його, аромат вчуватиметься дуже добре. Апельсини вибирають за таким же принципом.
На п'ять 5-літрових банок чоловік купує по 3 кг кабачків та цукру. Бере три лимони і шість апельсинів. На всі інгредієнти витрачає близько 200 грн.
Коментарі