субота, 20 липня 2019 00:14

У кабачкове варення додають лимони та апельсини

Автор: фото з сайту UkrMedia
  У варення із кабачків додають лимони та апельсини
У варення із кабачків додають лимони та апельсини

— Із кабачків можна приготувати все, що завгодно. Хоч солодке, хоч солоне, — розповідає 46-річний Андрій Приходько із села Розсошенці під Полтавою.

Готує варення із кабачків. Коли зустрічаємося, пропонує зайти у квартиру та скуштувати. Піднімаємося на третій поверх.

Дістає варення з холодильника. Воно жовто-зеленого кольору. На смак спершу кислувате, потім стає солодким. Відчувається присмак лимона та апельсина.

— Варення схоже на цитрусове, але це не так. Тут основа — кабачок, — веде далі Андрій. — Цей овоч дуже універсальний. Дружина готує з них шикарні "лодочки" із м'ясом, смажить оладки. Я ж експериментую із солодким.

Рецепт варення взяв у тещі. Вона готує смачні закрутки, додає.

— Для варення беру по кілограму цукру і кабачків. Також один лимон і три апельсини. Чищу кабачки, обов'язково вибираю кісточки. Подрібнюю їх на тертці, хоча можна і кубиками порізати — тут уже як кому подобається. На варення беру невеликі баночки, в які зручно вкладати саме натерті овочі.

Потім треба підготувати апельсини та лимон. Мию фрукти, дрібно ріжу або пропускаю через м'ясорубку. Коли все готове, перемішую у великій мисці та засипаю цукром. Лишаю настоюватися годин на шість. Тоді добре вбирається цукор, овочі і фрукти пускають сік. Далі ставлю це все на вогонь і кип'ячу. Як з'являться бульбашки на поверхні, треба кип'ятити ще п'ять хвилин.

Отриману масу лишають охолоджуватися. Потім знову варять. Так треба повторювати тричі. Далі варення розкладають у стерилізовані банки і закручують. Банки не потрібно перевертати.

Не всі кабачки підходять для цитрусового варення.

— Кабачки беріть недозрілі, — говорить Андрій. — Вони матимуть тоншу шкірку і менше насіння. Довжина приблизно 12–20 сантиметрів. Звертайте увагу на вигляд овоча — має бути гладеньким і непошкодженим. Якщо м'який і з подряпинами, краще не беріть. Лимон має бути без чорних цяток, не м'яким. Можете навіть понюхати його, аромат вчуватиметься дуже добре. Апельсини вибирають за таким же принципом.

На п'ять 5-літрових банок чоловік купує по 3 кг кабачків та цукру. Бере три лимони і шість апельсинів. На всі інгредієнти витрачає близько 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «У кабачкове варення додають лимони та апельсини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають