субота, 15 грудня 2018 16:30

Олександр Шкурат намалював олівцем 50 портретів
3

Олександр Шкурат із села Калашники Полтавського району малює олівцем портрети з фотографій
Фото: ОЛЕГ ЖУРАВЛЬОВ
Художник на один портрет витрачає дві-три години
Малюнок коштує 350 гривень

— Хотів би зображати людей із натури, але не вистачає часу. Для цього треба планувати зустрічі. Тому вирішив перемальовувати з фотографій — обираю зручний для себе час, — говорить 29-річний Олександр Шкурат із села Калашники Полтавського району.

Він продав 50 робіт.

Зустрічаємося біля пам'ятника Миколі Гоголю в Полтаві. Олександр повертається зі зміни в пожежній частині, де працює контролером на контрольно-пропускному пункті. У нього великі блакитні очі. Часто усміхається.

— В дитинстві нам із сестрою Наташею ставало сумно, коли батьки йшли на роботу. Не мали іграшок. Були скрутні часи, — згадує Олександр. — Прийшлося клеїти пап'є-маше. Тоді почав малювати героїв із мультфільмів — динозаврів, тварин. У другому класі записався в художній гурток при школі. Там навчили азам малювання — світлотіням, пропорціям. Після школи вирішив вступати в Полтавський техунівер. Пройшов місячні курси з креслення. Однак провчився семестр. Зрозумів, що не моє. Там було забагато математики.

Перший портрет намалював після армії.

— Через кілька днів після повернення зі служби, — продовжує Олександр Шкурат. — Була сонячна погода, гарний настрій. Потягнувся до олівця й листка. Змалював портрет дівчини, яка стояла на комп'ютерній заставці. Показав батькам, знайомим. Вони сказали, щоб продовжував. Потім із фото перемалював рідну сестру. Й досі береже.

На один портрет витрачає 2–3 год.

— Спочатку людину "сканую", налаштовуюсь на неї, вивчаю зовнішність. Головна умова — мати гарний настрій, — продовжує Шкурат. — Малювати кольоровими олівцями — не люблю. Виходить штучно.

Дев'ять років малює на замовлення. За портрет бере 350 грн.

— На основному місці роботи отримую 7 тисяч гривень. Їх не вистачає на подорожі. Планую до Нового року відпочити в Туреччині. Назбирав 350 "баксів". Почав відкладати на двокімнатну квартиру. Тому гроші за портрети виручають, — стискає в руках шкіряне портмоне. — Недавно школярі в Калашниках замовили портрет учительки до дня народження. Мрію намалювати сімейний портрет: маму, тата, сестру і себе. Але ніяк руки не доходять. Запропонували вести гурток малювання при сільській школі. Думаю, погоджусь. Я закінчив Полтавський педуніверситет за спеціальністю "вчитель трудового навчання".

Олександр також пише пейзажі й натюрморти.

— Зображую сільську природу, — каже. — Здебільшого — простим олівцем. Але буває і олійними фарбами. Люблю малювати ставок у Калашниках. Біля нього ростуть верби, очерет, багато квітів. Особливо гарно навесні — качки плавають, птахи літають. Райське місце.

Олександр Шкурат поспішає на автобус до села.

Закінчив курси масажу

Олександр Шкурат півтора року тому закінчив курси масажу. За день приймає по два клієнти в Полтаві. Бере 125 грн/год.

— Придбав розкладну кушетку. Спочатку руки боліли. Особливо, коли клієнти траплялися масивні. Але звик, — каже. — Зараз у місті велика конкуренція серед масажистів. Головне — набрати клієнтів.

Живе з батьками у цегляному будинку в селі Калашники. Неодружений. Мають два городи на 50 соток і пай — на 11 га. Вирощують на продаж сою.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Шкурат намалював олівцем 50 портретів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають