субота, 09 березня 2019 15:40

"Немає нічого більш живучого за українську пісню"

Автор: ФОТО з архіву ансамблю ”Терниця”
  Ансамбль ”Терниця” на 80-річчі колишнього голови райради Василя Дудника. Зліва направо: Людмила Поліщук, Віта Назаренко, Оксана Чернишова, Ольга Кириченко, Людмила Шараєвська, Оксана Кирута, Тетяна Семешко - керівник, Роман Бичек, Дмитро Волицький, Станіслав Бичек
Ансамбль ”Терниця” на 80-річчі колишнього голови райради Василя Дудника. Зліва направо: Людмила Поліщук, Віта Назаренко, Оксана Чернишова, Ольга Кириченко, Людмила Шараєвська, Оксана Кирута, Тетяна Семешко - керівник, Роман Бичек, Дмитро Волицький, Станіслав Бичек

— Терниця — пристрій, яким при прядінні відділяли волокна льону від лика, хороше від поганого. Тому й обрали таку назву колективу. Намагаємося співати найліпші з українських пісень, — розповідає одна із засновниць фольклорного ансамблю "Терниця" районного Будинку культури Людмила Поліщук.

Народний колектив — один із найпопулярніших у районі. Вісім разів представляв Україну на пісенному фестивалі "Слов'янський базар", який щороку проходить у білоруському Вітебську. Виступали у Болгарії, Італії. Нагороджені подяками і дипломами райдержадміністрації.

10 березня цьогоріч "Терниця" святкуватиме 30-річчя своєї діяльності.

— Почалося все з художньо-агітаційної бригади "Нива", — згадує Людмила Миколаївна. — 1981 року восьмеро молодих активістів їздили по району під лозунгом ЧБР — чую, бачу, розкажу. Були для селян єдиною культурною розрадою. Розповідали про досягнення трударів, ставили сценки і співали. За сім років створили "Терницю". До колективу входило 17 людей — вокалісти та оркестрова група. Грали на кобзі, цимбалах, скрипці, баяні.

Протягом років склад учасників змінювався. Нинішній керівник — Тетяна Семешко. Наразі в ансамблі — фахівці Будинку культури та працівники з району.

У репертуарі "Терниці" понад 300 пісень — народні, класичні та естрадні. Також колядки, купальські і козацькі. Кожний твір виконують наживо.

— Раз на міжнародний фестиваль "Дари Київщини" приїхала делегація з Греції. То ми за ніч вивчили пісню грецькою мовою. Ото здивували, — згадує Людмила Поліщук. — Так представили Білоцерківський край. Нагодували греків не тільки пиріжками, а й піснею.

"Терниця" виступає майже на всіх районних та обласних фестивалях. 2015 року давали концерт в Яремче на Івано-Франківщині, де збирали гроші на бронежилети воїнам АТО, які працюють у галузі культури.

— Коли готуємо виступи, враховуємо все, — веде далі. — Виконуємо акапельно "Пироги", наприклад. Беремо жартівливі пісні, патріотичні. Майже кожного разу змінюємо сценарій "на ходу", зважаючи на те, як реагує публіка.

Ніколи не забуду, як душевно нас приймали в маленькому селі Красне. Кожна людина в мисочці принесла смаколики — пиріжки, вареники. А знаєте, які квіти найприємніше приймати? Ті, що з домашньої клумби. Вони рідні й прості, як наша пісня. Крім цього, на День села отримали в дарунок живе порося.

Ансамбль має понад 10 комплектів концертних костюмів. Найбільше їх придбав район, коли ним керував Сергій Вахній.

— Ви солідний колектив, казав. Тому маєте солідно виглядати, — додає Людмила Поліщук. — До ювілею цьогоріч район теж дав кошти на костюми.

Учасники "Терниці" дружать між собою. Разом відзначають свята, проводять дозвілля.

— Без суперечок, звісно, не обходиться. Але дуже не сваримося, — говорить Людмила Миколаївна. — Раз їхали на концерт в Узин. Уже покійний вокаліст Толік Кашперенко чекав нас на перехресті. Мали підібрати, але забули і проїхали. Згадали вже на місці. Довго сміялися.

Колектив досі популярний. Чому — запитую.

— Бо немає нічого кращого і більш живучого за українську пісню, — відказує.

На честь ювілею "Терниця" дасть концерт 10 березня у Будинку органної та камерної музики. Початок о 13:00. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «"Немає нічого більш живучого за українську пісню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають