
— Торти печемо років шість. За цей час експериментували і з мастикою, і з фарбами, додавали їстівне золото, шоколад, фрукти. Словом, багато чого було. Тепер розумію, який шоколад найкраще підійде для ганашу (один із різновидів покриття для торту. — Газета), а який зефір — для мастики. І можу хоч уночі заколотити бісквіт на завтрашнє замовлення, — каже 25-річна Вероніка Петрова із Нових Санжарів на Полтавщині. Виготовляє торти на замовлення. Зараз вагітна, тому останні три місяці береться за невеликі замовлення, а раніше пекла тільки весільні.
— Зараз приймаю замовлення лише від знайомих. Бо чоловік поставив ультиматум — надто вже багато часу витрачаю на торти, інколи навіть забуваю про своє здоров'я. Якось тиждень спала по 2 години. Тоді готувала 30-кілограмовий торт, заліплений трояндами із мастики, на весілля. Ніколи було вдома щось приготувати. Чоловік сердився. Казав, помре з голоду швидше, аніж клієнтка вийде заміж, — сміється Вероніка. Її 32-річний чоловік Віктор — адвокат.
Основою для весільного торту найчастіше беруть бісквіти. Вони гарно зберігають форму, тож витримають важкий декор. Популярний крем — заварний, сметанний або вершковий. Печуть по чотири-шість коржів для кожного ярусу, яких може бути до чотирьох.
— Хоч і дуже багато часу на це йшло, та мені подобалося. Найчастіше на весілля замовляли бісквітні торти із фруктовим наповнювачем, цілком вкриті мастикою — білого або блідо-рожевого кольору. Це популярно і зараз, бо білий колір універсальний і асоціюється із нареченою, — каже Вероніка. — Найважче — декорувати торт. Білосніжну мастику без декору лишали тільки раз. Беруть із трояндами, гладіолусами, калами. Всі квіти — з мастики. Для неї беру жувальний зефір — маршмеллоу. І якщо сам торт печу за вечір, то декорую його від двох днів до тижня. Важко знайти інструменти для роботи. У Санжарах, Полтаві такі не продаються. Замовляю з Києва. Там купую й їстівну фарбу.
Зараз у світі починають відмовлятися від мастики в декоруванні, проте до України поки що ця тенденція не дійшла.
— В Європі беруть "голі" торти. Бісквіти, перемазані кремами й прикрашені ягодами, боки нічим не вкриті. Недолік — вони можуть перекошуватися під вагою тих же ягід. І ніколи не будуть рівні, як би не намагалася рівномірно покрити, десь бісквіт вологіший, а десь — сухіший. Ярус похилиться.
Коментарі