субота, 17 серпня 2019 11:04

У Росії вибухнула ядерна установка

8 серпня на військовому полігоні поблизу села Ньонокс в Архангельській області Росії під час випробовувань на морській платформі вибухнула ядерна установка крилатої ракети. Загинули п'ятеро людей.

Перед тим неподалік Сєверодвінська помітили транспортний танкер "Сріблянка". Призначений для збору і зберігання рідких радіоактивних відходів. У перші півгодини після вибуху рівень радіаційного фону в місті втричі перевищував допустиму норму, проінформувала влада області. Насправді — у 20 разів, кажуть у міжнародній природоохоронній організації "Грінпіс".

Постраждалих доставили в московський центр ядерної медицини. Їх перевозили в костюмах хімзахисту, за свідченнями очевидців. Двері реанімобілів були обгорнуті плівкою. В лікарню доправили не менше 12 осіб.

Від вибуху загинули Олексій В'юшин, Євген Коратаєв, В'ячеслав Ліпшев, Сергій Пічугін і Владислав Яновський.

— Це були вчені-випробувачі Російського федерального ядерного центру. Життю ще трьох постраждалих нічого не загрожує, — повідомив директор Центру в Сарові 70-річний Валентин Костюков. Він підтвердив, що на полігоні стався вибух малогабаритного ядерного реактора, який є частиною ракетного двигуна.

8–10 серпня в аптеках Сєверодвінська й Архангельська скуповували препарати йоду.

Райони Двінської затоки на два дні закрили для вільного плавання. Відповідний сигнал передали кораблям у Білому й Баренцовому морях. Загальна площа забороненої зони становить майже 230 кв. км.

Зараз ви читаєте новину «У Росії вибухнула ядерна установка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають