субота, 15 червня 2019 16:01

На окупованому Донбасі діють неписані правила виживання

— В клубе для молодежи всю ночь играет ди-джей, работает бар. Посетителей закрывают с наступлением комендантского часа в 23:00. Нельзя выходить до пяти утра, — каже 25-річний Ярослав Нестеренко з окупованої Горлівки на Донеччині.

На захоплених територіях діють неписані правила. Люди уникають в публічних місцях розмов на політичні теми, стараються не спілкуватися з представниками окупаційних адміністрації.

Під час комендантської години бойовики затримують усіх. Беруть відбитки пальців, складають адміністративні протоколи. Головне — не чинити опір, бо можуть відправити на 15 діб у підвал або побити.

— Сестру в час ночи задержала полиция ДНР, — розповідає 22-річний Андрій Куцик з окупованої Макіївки. — Йшла через парк. А там сиділи двоє. Спиталися, чому порушує заборону. Пояснила, що діду стало погано. Коли назвали точну адресу, відпустили.

— Знайомий в одинадцять вечора вирішив покурити біля дому. Вийшов у халаті й тапочках. А тут двоє у військовій формі. — продовжує Андрій Куцик. — Повезли у відділок. Наступного ранку відпустили. Так місцева поліція проводить операцію "Нічне місто". Якщо ловлять напідпитку — б'ють і відправляють на підвал.

Окупаційна влада створює внутрішній інтернет, як у Росії. На початку 2019 року проклали до кордону з Ростовської області магістральні канали передачі мережі.

— Запрещенные в Украине "Вконтакте", "Одноклассники" и почтовый сервис "мейл.ру" здесь работают, — розповідає 32-річна Анна Ковальова з окупованого Донецька. — У соцмережах люди анонімно критикують владу під вигаданими іменами та без фото на сторінці. — Бойовики люблять ловити людей на вулиці й перевіряти телефони. Коли у знайомої помер дід, поліція попросила його мобільний. Лазили в ньому хвилин 5. Перевіряли номери, дзвінки. Так шукають будь-який зв'язок з українською армією чи розвідкою. Коли їдеш через блокпости, варто вийти з месенджерів і видалити їх із телефону.

У містечках бойовики проводять облави. Перекривають дороги, мысцевим не дозволяють виїхати з дому.

— Двоюрідного племінника за те, що 2014-го був на проукраїнському мітингу, затримали й посадили на підвал, — продовжує Титаренко. — Довелося викупляти. Заплатили 15 тисяч гривень. Коли випустили, за годину склав речі та поїхав у Київ.

У так званій Державтоінспекції окупантів є план зі збору фінансів. Затримують автомобілі з українськими номерами і вимагають гроші.

— Первый штраф за номер — 124 гривни, повторный — 206. Машину забирают и отвозят на штрафплощадки, — каже 49-річний Михайло Попов із Донецька. — Чіпляються до дрібниць. Наприклад, пасажири на задньому сидінні не пристебнуті. Натякають на хабар. Силу не застосовують. Люди просто дають гроші.

Зараз ви читаєте новину «На окупованому Донбасі діють неписані правила виживання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають