вівторок, 22 січня 2019 15:24

В музей передали портрет льотчика Другої світової

Краєзнавець із Котельви Микола Пшинка передав до колекції Полтавського краєзнавчого музею ім. Василя Кричевського портрет героя Радянського Союзу Івана Бабака. Сам краєзнавець отримав картину від дружини героя Мотрони Дем'янівни.

Про це "Газеті" повідомили працівники краєзнавчого музею.

Автор: Фото надано Полтавським краєзнавчим музеєм ім. В. Кричевського
  У краєзнавчому музеї новий експонат - портрет Героя Радянського Союзу
У краєзнавчому музеї новий експонат - портрет Героя Радянського Союзу

"У залі, присвяченому Другій світовій війні, є місце, відведене Івану Бабаку, оскільки на Полтавщині не так багато героїв Радянського Союзу — близько 200. У нас зберігаються особисті речі Івана Ілліча — кітель, ще один портрет, нагородні документи, фотографії з родинних архівів. З Іваном Бабаком особисто були знайомі співробітники музею. Зокрема, він навчав і директора Краєзнавчого музею у полтавській школі №7 Олександра Супруненка", - розповіла Оксана Сулима, завідувач сектору науково-дослідного відділу фондів музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей Getty виставив у відкритий доступ 130 тисяч зображень

Іван Бабак — льотчик-винищувач, герой Радянського Союзу, учасник Другої світової війни. Народився 26 липня 1919 року в Олексіівці, нині Нікопольський район Дніпропетровської області. Останні роки жив у Полтаві, помер 24 червня 2001 року. У післявоєнний час педагог за освітою займався становленням шкіл у Котелевському районі та Полтаві.

Автор картини - член Національної спілки художників України, заслужений художник України Олексій Шевчук. 2010-го він на замовлення Полтавського міськвиконкому написав галерею портретів героїв-визволителів Полтави до відзначення 65-ї річниці Перемоги. Згодом картини передали родичам героїв.

У Національному музеї історії України виставили на показ срібний поховальний вінок для Січових стрільців. Зробили його для полеглих у листопаді 1918 року в бою під станцією Мотовилівка на Київщині.

Зараз ви читаєте новину «В музей передали портрет льотчика Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають