неділя, 17 березня 2019 16:20

Увага, первоцвіти - стартувала всеукраїнська операція
5

В районі стартувала операція "Первоцвіт"
Фото: depositphotos
В районі стартувала операція "Первоцвіт"
В районі стартувала операція "Первоцвіт"
В районі стартувала операція "Первоцвіт"
В районі стартувала операція "Первоцвіт"

Стартувала щорічна всеукраїнська операція "Первоцвіт". Її мета - запобігти протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних рослин.

Про це повідомляє департамент екології та природних ресурсів Полтавської обдержадміністрації.

Щороку навесні триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, зокрема, занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Висока декоративність та ранній початок цвітіння призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх росту.

Щороку зменшуються популяції підсніжника складчастого, білоцвіту весняного, цикламена Кузнєцова, шафрану Гейфеля, шафрану кримського, шафрану весняного та інших первоцвітів.

Їх у значних обсягах вивозять у великі міста України, Словаччини, Угорщини та Росії. Масове збирання ранньоквітучих рослин призводить до знищення їхніх популяцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через господарські роботи на Полтавщині гинуть тварини та птахи

Департамент екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації закликає всіх мешканців Полтавщини не продавати і не купувати ранньоквітучі рослини. Природоохоронці нагадують, що збір таких рослин категорично заборонений законом.

Відповідальність за це правопорушення передбачена Кодексом про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу – від 510 до 3655 грн. Також законодавство передбачає відшкодування збитків, заподіяних природі.

До проведення операції "Первоцвіт" залучать державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, працівників територіальних органів Нацполіції та лісової охорони, громадські організації.

Зараз ви читаєте новину «Увага, первоцвіти - стартувала всеукраїнська операція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають