субота, 22 грудня 2018 12:10

У селі зарплата сімейного лікаря перевищила 10 тисяч гривень

У селі зарплата сімейного лікаря перевищила 10 тисяч гривень
Районні сімейні лікарі. Фото: zd-media.info

Сімейний лікар із Супрунівки Полтавського району уклав понад 2 тисячи декларацій. Тепер отримуватиме понад 10 тис. грн. заробітної плати.

Про те, як реформується медична галузь у Полтавському районі, розповів в інтерв'ю "Газеті" голова районної ради Михайло Кононенко.

Районний Центр первинної медико-санітарної допомоги перейшов на новий принцип оплати праці з 1 жовтня. Тепер зарплату сімейним лікарям платить Національна служба здоров'я залежно від кількості укладених декларацій. Але лікарі є не скрізь.

"Три найвіддаленіші амбулаторії - у Валках, Василівці та Судіївці довгий час без сімейних лікарів. У Валках нещодавно з'явився. Молодь працювати там не хоче, як не намагаємося заманити туди спеціалістів", - сказав Михайло Михайлович.

Полтавський район, як і Кременчуцький, перебуває в нерівних умовах з іншими районами області. Він не має районного центру. А мешканців міста чи селища, які живуть компактно, обслуговувати набагато дешевше. У районі ж 149 сіл, 24 амбулаторії, 34 ФАПи. Треба утримувати 36 автомобілів. 340 гривень, які виділяє Національна служба здоров'я в середньому за пацієнта, не вистачить навіть на пальне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пробили вуха та легеню: медиків звинуватили в смерті 6-місячного хлопчика

Реформа також не передбачає існування ФАПів. Їх треба було закрити ще торік. Натомість пропонують у селах із 750 мешканцями мати пункти здоров'я, куди лікар приїжджатиме двічі на тиждень. Про села, де живуть 200 чоловік, медреформа мовчить. А в районі є села й по 40 мешканців.

Окрема тема - вік лікарів. Недавно проводжали на відпочинок 79-річного педіатра. Замінити ніким. Багатьом фахівцям - за 60.

Невигідні у селах і аптеки. У Степному живуть півтори тисячі людей. Але приватний підприємець свою аптеку мусив закрити, бо прибутку не дає.

"Робимо все можливе, аби районну лікарню не закрили. Величезні кошти вклали у приміщення. Кілька років руйнувалася добудова, а бюджети вищого рівня не хотіли допомогти. Довелося самим взятися за нове двоповерхове крило. Тепер там лабораторія, діагностика, гінекологічне відділення", - розповів Кононенко.

Чверть хворих на ГРВІ отримують пневмонію.435 мешкаців Полтавського району минулого тижня захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції. З них 232 дитини

Зараз ви читаєте новину «У селі зарплата сімейного лікаря перевищила 10 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають