вівторок, 11 грудня 2018 16:14

Чверть хворих на ГРВІ отримують пневмонію - районний терапевт

Чверть хворих на ГРВІ отримують пневмонію - районний терапевт
Терапевт Андрій Василеський при ГРВІ радить звертатися до сімейних лікарів. Фото: Юрій Іванов

435 мешкаців Полтавського району минулого тижня захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції. З них 232 дитини.

"У районі близько 67 тисяч населення. А в нашому терапевтичному відділенні всього 40 місць. Всіх покласти не можемо. Особливо зараз - коли сезон ГРВІ. Хотілося б, аби хворі на це зважали і частіше спілкувалися із сімейними лікарями у селах. У них більше часу пояснювати та вести профілактику", - розповів Андрій Василевський, завідувач приймального відділення Полтавської центральної районної лікарні. 21 рік працює тут терапевтом.

Зараз триває сезонне явище - коли найбільше хворих на ГРВІ. Перші симптоми вірусу - нежить, підвищена температура, ламкість у м'язах, сльозотеча, важке дихання. Інкубаційний період може бути від кількох годин до трьох діб. Тобто, людина підхоплює вірус сьогодні, а відчує хворобу через певний час.

Як змінилися віруси за останні роки?

Вони незмінні, лікарі їх не деференціюють. Передаються повітряно-крапельним шляхом - коли людина чхає чи кашляє. Масових епідемій не викликають. Найбільша небезпека - висока температура. Особливо у дітей до року. Вони не мають ще терморегуляції - не вміють реагувати на спеку чи холод. У людей похилого віку можуть виникнути проблеми із серцем. Тому в період міжсезоння їм потрібно більше берегтися. Бо віруси живляться за рахунок людського організму.

Коли починати пити антивірусні препарати?

Як тільки помітили перші симптоми. Підійдуть препарати українського виробництва - "Амізон", "Аміксин", "Новерін". Організм до них не звикає. Не треба у перші дні йти до медзакладу, розносити інфекцію. Краще викликати додому сімейного лікаря, який призначить первинне лікування. Воно обідйеться у десь у 150 гривень. Якщо протягом трьох діб не допомогло - треба йти до лікарні. Призначать аналіз крові, сечі, які виявлять вірус. Рентген теж варто зробити, бо можуть бути ускладнення - запалення легень, бронхіт, трахеїт, синусит. Тому не варто переносити ГРВІ на ногах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали напої, які зміцнюють імунітет

Чи можна приймати антибіотики при ГРВІ?

З четвертого дня - якщо із носа з'являються гнійні виділення жовтого чи зеленого кольору. Це значить, що до вірусу приєдналися бактерії. Курс антибіотиків треба пропивати до кінця. Не можна вживати при цьому алкоголь. Адже антибіотик поєднується з молекулами гемоглобіну і розноситься по організму. Алкоголь - так само. У результаті ліки не подіють. Можуть бути алергічні реакції - від висипання до анафілактичного шоку. Втрата свідомості, падіння тиску. Це стан близький до клінічної смерті.

Віруси живляться за рахунок людського організму

Коли треба збивати температуру?

До 38 градусів - не варто. Наявність температури — це ознака того, що організм бореться. Знижуючи її - послаблюєте імунітет. Недавно до нас привезли жінку в тяжкому стані із Гожулів. Тиждень лікувалася дома, пила жарознижуючі. Заробила плевропневмонію. Якби ще день - не змогли б зарадить. Лікували у стаціонарі півмісяця. Витратила кілька тисяч гривень.

Де межа між ГРВІ і запаленням легень? Як її не пропустити?

Десь у четвертої частини наших хворих на ГРВІ виникає пневмонія - коли не правильно лікуються. Це в основному діти та люди у віці. За останній тиждень у мене було п'ять таких випадків. Думаю, цифра по району більша. Бо багато лікуються у сімейних лікарів.

Щоб не перетнути межу від ГРВІ до пневмонії - йдіть у лікарню на четвертий день хвороби, якщо вона не відпускає.

Сучасні пневмонії протікають складно, супроводжуються плевритами. Це запалення оболонки легень, в яких з'являється рідина. Туди антибіотику дістатися складніше. Доводиться призначати кілька одночасно. Змінилися і симптоми. Тепер пневмонія часто протікає без температури. Лікування буде коштувати від 500 гривень до кількох тисяч. Найдорожчий антибіотик - 40 тисяч гривень.

Віруси живляться за рахунок людського організму

Як змінилися хворі у Полтавському районі? Як ставляться до свого здоров'я?

- Деякі дуже совісно. Однак останнім часом хворі ведуть себе нахабно. Не дотримуються порад лікаря, а потім пишуть скарги. Буває, швидка привозить людину з району. Її життю загрози немає. Але наполягає, щоб поклали в стаціонар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили 3 препарати від високого тиску

Коли очікувати на епідемію грипу?

Десь у кінці грудня. Яким він буде - ще не знаємо. Адже постійно змінюється, мутує. Головне — вчасно звернутися до лікарні, здати кров на аналіз чи пройти експрес-тест. І почати потрібне лікування.

Як краще загартовувати організм?

Треба їсти сезонні овочі та фрукти. У селах їх достатньо. Особливо, яблука та груші. У них міститься вітамін С для імунітету. Найменше хворіють плавці.

Минулого тижня в Україні зафіксували летальний випадок через ГРВІ.

Зараз ви читаєте новину «Чверть хворих на ГРВІ отримують пневмонію - районний терапевт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають