пʼятниця, 12 липня 2019 13:01

Сьогодні варто зустріти світанок, перев'язати тваринам роги та не можна вінчатись

Сьогодні варто зустріти світанок, перев'язати тваринам роги та не можна вінчатись
12 липня відзначають день Петра і Павла. Фото: central-ua

12 липня у православному церковному календарі присвячується пам'яті відразу 2 апостолів - Петра і Павла.

Згідно з давньою легендою, Петро до зустрічі із Христом був простим рибалкою. Став свідком перших чудес, здійснених Ісусом, преображення і страждання Христового. А ось Павло спочатку був гонителем християн і зустрівся з Ісусом уже після чуда воскресіння. Обидва віддані учні прийняли мученицьку смерть в ім'я свого вчителя.

За роки день Петра і Павла обріс прикметами. Люди запримітили, якщо зозуля замовкає за тиждень до Петрова дня - зима буде ранньою, якщо буде кувати після 12 липня - зима буде пізньою. Якщо день буде холодним, то рік буде голодний, а спека в це свято "виллється" у морозне Різдво. Якщо на Петра один дощ - врожай буде непоганий, два - добрий, а три - багатий. Хто в ніч на Петра і Павла не буде спати, той щасливим і здоровим буде весь рік.

У цей день закінчувався літній весільний сезон. Влаштовувалася братчина, в якій брали участь, як правило, лише одружені і люди похилого віку. Тещі зятів пригощали.

У народі прийнято зустрічати світанок. Перші промені подарують здоров'я та удачу. А ще допоможуть відігнати нечисть від будинку. Радять відвідати ранкову службу у церкві. Так як сьогодні п'ятниця, то день пісний. Враховуйте це, коли будете накривати стіл. Обов'язково дайте милостиню або щось їстівне бідним, убогим, знедоленим.

Ще в цей день перев'язують тваринам роги червоною атласною стрічкою, щоб Петро і Павло захистили худобу від напастей. А самим треба вмитися водою з трьох ключів. Уночі перед світанком бажано розпалювати багаття і веселитися. Так як апостол Петро був рибалкою, то сміливо можете вирушати на риболовлю і помоліться йому про удачу.

У цей день не можна працювати, зокрема це стосується важкої фізичної праці. У день Петра і Павла радять уникати сварок чи конфліктів. Не варто відпочивати на воді. Також не можна шити, в'язати або вишивати. Крім того, не можна проводити вінчання. Хоч у день Петра і Павла закінчується Петрів піст, але церква все одно забороняє вживати алкоголь. За давнім повір'ям, після вечері в день Петра і Павла не можна було прибирати їжу зі столу. Наші предки вважали, що ця їжа залишається для померлих родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потопельницю зі ставка витягли односельці

У цей день є традиція ворожити на здійснення бажання. Підійдіть до дерева, загадайте бажання і зірвіть будь-який загорнутий листочок. Якщо він усередині порожній, то бажання не збудеться, а якщо там гусениця - то збудеться.

Є ще кілька варіантів ворожіння.

Вийдіть на поле і зірвіть трави, не дивлячись. Потім порахуйте кількість. Парна – вийдете заміж цього року, непарна – чекайте ще рік.

Якщо хочете дізнатися, якої статі буде перша дитина, зірвіть кульбабу і подмухайте на неї. Якщо повністю облетіла – син, якщо щось залишилося – дочка.

Візьміть подорожник та інші трави, покладіть їх під подушку і вранці, не дивлячись, витягніть будь-який листочок. Якщо дістали подорожник, то вас чекає подорож або переїзд.

Можна ворожити і на березовій косі. Її плетуть із семи гілочок дерева і залишають поруч із ним. Через 3 дні поверніться на те ж місце. Якщо коси немає – на вас чекають неприємності і хвороби, якщо вона зів'яла – бідність, якщо ще свіжа – це до життєвого розквіту, а якщо роздерта – ви познайомитеся з людиною, яка повністю змінить ваше життя. Потім поклоніться дереву і подякуйте за передбачення, навіть якщо воно було поганим.

Грози, шквали, град, дощ — це все є штормовими явищами. Коли вони прогнозуються на певній території — синоптики публікують "штормове попередження". Мають три рівні небезпеки.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні варто зустріти світанок, перев'язати тваринам роги та не можна вінчатись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають