четвер, 18 липня 2013 11:50

"Усе робиться для держави - підвищуються податки і збори" - експерт про нововведення на оцінному ринку

"Усе робиться для держави - підвищуються податки і збори" - експерт про нововведення на оцінному ринку
За словами експерта, держава не думає про людей і про фахівців, які сьогодні працюють на цьому ринку. Фото: vkurse.ua

Із 1 серпня зміняться існуючі норми і стандарти оцінки майна, відповідно до постанови Кабміну №231 від 4 березня 2013 року.

Згідно з новими правилами, створюється нова структура, яка матиме право робити оцінку для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, що стягуються відповідно до законодавства. Усі фахівці та директори структур мають пройти перенавчання. Сьогодні в Україні налічується більше 10 тисяч оцінювачів.

"Нові правила - це чергова спроба монополізації ринку оцінки, - каже Gazeta.ua Сергій Костецький, аналітик з консалтингової компанії "СВ-девелопмент". - Повторюються торішні події, коли вже намагалися це зробити. Цьогоріч зробили те саме, але вже підготували постанову, внесли законопроект до Верховної Ради. Тобто підготувалися до того, щоб у разі обурення людей показати, що все законно. З іншого боку Верховна Рада цей закон не ухвалила. А крім постанови фонду держмайна, ніякого більше закону немає".

Яка ситуація на ринку оцінки майна сьогодні?

Усі працюють, як і раніше. Усі оцінки робляться заднім числом, тобто 16 квітня, бо до цього числа дійсні всі санкції. Поки найбільші структури, які зараз працюють на ринку не збираються здавати іспити і не збираються отримувати свідоцтва. Для того, щоб закон запрацював, необхідно було внести зміни у законодавстві. У Верховній Раді був зареєстрований законопроект, але до канікул у ВР його не ухвалили. З одного боку повинні вступити нові норми, з іншого - законодавчо це не підтверджено і закон не ухвалений. Поки не зрозуміло, як це відіб'ється на ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ажіотажу на ринку нерухомості немає, а є лише певне пожвавлення - експерт

Що може змінитися з 1 серпня?

Усі оцінювачі та директори оціночних компаній будуть змушені здавати іспити. Кожна компанія має захистити стандарти якості й отримати ліцензію. Стандарти якості - це електронна програма, яка буде відображати повністю всі оцінки, які робила структура. Автоматично ці дані потраплятимуть у податкову, мін'юст, до нотаріусів.

Чого слід чекати громадянам від нововведень?

Сама оцінка може коштувати дуже дорого. Ціни за послуги можуть піднятися від 3-4 тис. гривень. За будинки вартістю 300 тис. гривень оцінювачі хотітимуть 50 тис. гривень за послуги. Сьогодні ж це коштує 300-400 гривень. Мало того, оціночні структури належатимуть одній людині. Самі оцінщики зможуть оцінювати не тільки квартири, а великі земельні державні ділянки за цінами, які їм заманеться. Оскаржити, наскільки правильно здійснена оцінка буде неможливо, бо цю ж переоцінку замовлятимуть у цих же компаніях. Вважаю, що цього не можна допустити.

Перепродажна оцінка створить проблеми громадянам?

Перепродажна оцінка існує кілька років і жодних проблем для людей не створила. Проте для громадян ніяких плюсів не буде. Усе йде до того, щоб із людей здирати більше податків. Найімовірніше, оцінювати будуть за завищеною ринковою ціною. Все робиться для держави - підвищуються податки і збори. Держава не думає про людей. Не думають про фахівців, які сьогодні працюють на цьому ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди відчувають, що їхнє хочуть забрати

Чи контролюють ринок оцінки майна сьогодні?

Зараз контролюється все, що відбувається на ринку. Нотаріуси звітують при кожній угоді перед контролюючими органами, у кожному договорі вказана оціночна вартість. Зараз на ринку працює тисяча оцінювачів, які мають сертифікати, ліцензії. Тобто при поточній ситуації контролювати ринок можливо. Хочете контролювати, будь ласка, контролюйте, ніхто ж не проти. Бо те, що може відбуватися на ринку з 1 серпня, однозначно, бардак.

Яким чином відтепер будуть оцінювати майно?

Уже є програма, яку акредитували. Якщо квартира, наприклад, коштує 50 тис. доларів, то її можуть оцінити й у 100 тис. доларів. Тоді громадяни будуть змушені платити податки з цих 100 тис. доларів. Довести свою правоту буде неможливо, бо оцінювачі працюватимуть за відповідною програмою. Сьогодні оскаржити оцінене майно можна, клієнт може замовити послуги іншого експерта.

Навіщо оцінювачів майна перенавчатимуть?

Нікого перенавчати не будуть. Людина прийшла, відходила і послухала лекції, вибірково здала іспити. По суті все буде те ж саме, просто хочуть все монополізувати. Зроблять умови, щоб не свої люди не змогли зайти на цей ринок. Говоритимуть, що ринок відкритий для всіх, але насправді буде купа нюансів. Іспити для директорів та оцінювачів, програми, стандарти якості - це прохідний бар'єр, який практично неможливо подолати. Оцінювач здав іспити, директор здав іспити, а купити програму ціною 500 тис. гривень зможе не кожна компанія. Це стане бар'єром входу компанії на ринок. Перший випуск оцінювачів уже здавали іспити. Із 50 осіб склали лише 30. Багато людей відмовилися йти на іспити, бо зрозуміли, що все домовлено. Наразі все дуже заангажовано.

Зараз ви читаєте новину «"Усе робиться для держави - підвищуються податки і збори" - експерт про нововведення на оцінному ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути