Ексклюзиви
четвер, 03 травня 2012 14:34

Українська сім'я має заробляти мінімум 55 тисяч на рік, щоб отримати "доступну" іпотеку

Українська сім'я має заробляти мінімум 55 тисяч на рік, щоб отримати "доступну" іпотеку
Анатолый Близнюк: введення дешевої іпотеки вирішить житлову проблему. Фото: news2000.com.ua

Державною програмою здешевлення іпотечних кредитів передбачено, що держава компенсує 13% з 16% такого кредиту.

Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк, передає прес-служба відомства.

"У житлові довгобуди, що з'явилися з початком світової фінансової кризи, вкладені значні кошти громадян. Введення дешевої іпотеки та залучення її коштів для завершення таких об'єктів вирішить житлову проблему не тільки для учасників нової іпотечної програми, а й сотень інвесторів власного житла", - підкреслив він.

Основні вимоги до потенційного учасника - необхідність поліпшення житлових умов і платоспроможність. Верхня межа платоспроможності для учасника іпотечної програми - середній максимальний річний дохід сім'ї з трьох осіб 400 тис. грн (від 760 тис. грн в Києві до 355 тис. грн в Тернопільській області). Нижня межа - середній мінімальний річний дохід сім'ї з трьох осіб по Україні 55 тис. грн. В період отримання часткової компенсації квартира повинна бути основним місцем проживання позичальника. Людина не має права відчужувати або здавати в оренду квартиру протягом усього часу отримання державної компенсації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк Білорусі побачив зростання: "в гаманці вміщуються папірці з багатьма нулями"

Згідно з програмою, перший внесок позичальника становитиме не більше 25% від суми кредиту. Компенсація частини процентної ставки по кредиту буде проводитися місцевими органами влади на особистий рахунок людини через органи казначейства. Термін кредитування - 15 років, термін часткової компенсації - 10 років. Нормативна площа - 40 кв. м на одну людину або на сім'ю з двох осіб, плюс 18 кв. м на кожного наступного члена сім'ї, але не більше 58 кв. м.

Щоб взяти участь в програмі, потрібно звернутися в один з банків з переліком та подати мінімально необхідний набір документів. Після чого банк аналізує кожен об'єкт, розглядає можливість видачі кредиту і разом з відповідними підрозділами облдержадміністрацій відпрацьовує можливість отримання громадянином часткової компенсації за таким кредитом. Далі людина вибирає конкретну квартиру в конкретному будинку (відібраному міжвідомчою комісією при Мінрегиону за пропозиціями місцевих держадміністрацій) і підписує два договори: один на купівлю квартири (учасник програми, банк, забудовник), другий - на виплату компенсації (учасник програми, банк, місцева державна адміністрація).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банкіри поки не поспішають брати участь в іпотеці від Януковича

Нормативна вартість 1 кв. метра житла встановлюється для: Київа - 7 тис. грн, Київської області, обласних центрів і міст Севастополя та Сімферополя - 5 тис. грн, інших населених пунктів - до 4 тис. грн. Для населених пунктів, розташованих в 15-кілометровій зоні від міст Києва, Севастополя, Сімферополя та обласних центрів, розрахункова вартість житла може бути збільшена на 10%. Допускається перевищення нормативної площі і розрахункової вартості житла не більше ніж на 25%.

Об'єкти житлового будівництва будуть відбирати і контролювати місцеві органи влади, а їх перелік буде стверджувати міжвідомча комісія при Мінрегіону. В програмі будуть задіяні банки I і II групи, згідно з критеріями НБУ.

Зазначимо, що за словами Близнюка, впровадження такої програми дозволить забезпечити житлом понад 40 тис. громадян України.

"Планується надати близько 30 тис. кредитів, що дозволить залучити в будівельну галузь майже 10 млрд грн", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Українська сім'я має заробляти мінімум 55 тисяч на рік, щоб отримати "доступну" іпотеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути