Ексклюзиви
середа, 28 серпня 2013 10:33

Учасники програми "Доступне житло" скаржаться, що їм продають соціальне житло по комерційним цінам

Учасники програми "Доступне житло" скаржаться, що їм продають соціальне житло по комерційним цінам
Фото: ogo.ua
У Києві в Моторному провулку, де зараз зводяться новобудови за комунальною програмою "Доступне житло", людям не віддають квартири, які вони придбали. Обурені кияни заявляють - їм хочуть продати соціальне житло в будинках № 3А, 4, 6 і 8 по комерційним цінам.

За словами постраждалих, нерухомість вони купили ще на початку 2011 року, оплативши тоді 95% суми з тих 70%, які за програмою повинні заплатити покупці. Інші 30% вартості зобов'язане сплатити держава. Однак кияни обіцяної житлоплощі дочекатися не можуть - влади вимагають з них ті 30% вартості квартири, яку повинна покривати комунальна програма. І заявляють - справа доходить до шантажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Середній українець може купити квартиру, якщо вісім років нічого не їстиме і не питиме

"Департамент будівництва та житлового забезпечення Київміськадміністрації вимагає підписати додаткові договори, які зобов'язують людей сплатити ще 30% додатково від вартості квартири - фактично ту частину, яку мало б сплатити держава", - розповідає киянка Валентина Орєхова, яка також стала заручницею ситуації. - Тих людей, які не погоджуються на такі умови, просто знімають з обліку в програмі і кажуть, що повернуть гроші. Але їм ці гроші вже й не потрібні - більшість набрало кредитів, щоб оплатити свою частину угоди ".

За словами Валентини, з приблизно 300 людей, яким настійно пропонують доплатити третину вартості житла, близько 200 вже погодилися на такі умови. Сотня киян має намір стояти до переможного кінця.  Учасники програми "Доступного житла", - а це в основному медпрацівники і вчителі - по 25-30 років стояли на обліку І от їм зателефонували і запропонували вигідно купити квартири - 70%. Суми платять вони, з умовою одномоментної виплати 95% від тих 70, а 30% покриє держава Для тих людей це і так була непідйомна сума (200-300 тисяч гривень), а їх змушують ще доплатити", -. каже вона.

Цікаво, що в Київміськадміністрації "викрутилися" з цієї ситуації. Влада не можуть просто вимагати з покупців 30% вартості квартири, які має покрити міський бюджет, тому, згідно з рішенням Київради від 9 квітня, була проведена повторна експертиза. В результаті якох було збільшено вартість 1 квадратного метра житла і, відповідно, підписані нові договори з покупцями. І будинки будуть здані в експлуатацію лише тоді, коли надійдуть кошти від покупців, хоча здача запланована вже наступного місяця.

При цьому обдурені кияни збираються на форумах, де обговорюють подальші дії і діляться досвідом. "Хочу попередити всіх, кого викликали або викличуть до Департаменту будівництва та житлового забезпечення Вас чекає потужна психологічна атака з боку співробітників департаменту, вас будуть лякати вилученням квартири і прокуратурою.", - пишуть на одному з форумів.

Кияни вже не раз виходили з мітингами під вікна КМДА, а в квітні протестували під Кабміном. І, як нам розповіли покупці, вони мають намір знову вийти на протест під час найближчого засідання уряду.
Зараз ви читаєте новину «Учасники програми "Доступне житло" скаржаться, що їм продають соціальне житло по комерційним цінам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

90

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути