четвер, 01 листопада 2012 16:18

У ДІУ розповіли, хто першим зможе зняти житло за "доступні" 2 тисячі на місяць

У ДІУ розповіли, хто першим зможе зняти житло за "доступні" 2 тисячі на місяць
Валентин Рибачук вважає, що такої дешевої оренди не знайти в жодному ріелторському агентстві. Фото: ruradiokrm.com.ua

Державна іпотечна установа (ДІУ) розробила програму оренди житла із правом викупу.

Про це сьогодні на прес-конференції розповів голова правління ДІУ Валентин Рибачук.

За його словами, в столиці ціна оренди за місяць становитиме 2 146 грн. Для інших міст-мільйонників - 1516 грн. Після 15 років оренди квартира переходитиме у право власності винаймача. Зараз програма перебуває у Міністерстві фінансів. Якщо її приймуть цього року, то наступного українці зможуть отримати житло за нею. Пріоритет буде для працівників бюджетних галузей.

"Зараз на ринку іпотечного кредитування існує багато програм. Всі вони направлені на те, щоб охопити всі соціальні категорії людей. У журналістів завжди багато питань, чому ці програми не працюють. Скажу, що в цілому вони працюють. Якщо взяти статистику, то за сприяння Державної іпотечної установи цього року 935 родин отримали житло. Коли тільки відкривається якась соціальна програма, всі думають, що це черговий політичний хід. Запевню, що наша програма оренди житла із правом викупу спрямована на розвиток будівельної галузі. За цим прикладом багато країн вийшли із кризи", - запевнив Рибачук.

Він зазначив, що перевага програми, в тому що не потрібно платити першого внеску. Розрахунок проводиться раз в місяць.

"Оренда розрахована на 15 років. Після цього житло переходить у повну власність винаймача. Скористатись програмою можуть всі, але пріоритет буде для працівників бюджетних галузей: лікарів, вчителів, пожежників, міліціонерів. Ми оцінили ринок нерухомості і підрахували, що є 18 тисяч квартир, які підходять під нашу програму. Визначати, хто їх отримає, будемо шляхом надходження до нас документів від відповідних служб, які ведуть облік громадян, що стоять на черзі за квартирою. Таких зараз близько 1 мільйона 300 тисяч", - підрахував Рибачук.

На одну людину розраховано 40 кв. м житла.

"Одна особа або сім'я із двох людей можуть отримати 40 квадратних метрів. Якщо беруть квартиру на 50 квадратних метрів, то за зайві 10 метрів змушені будуть доплатити окремо відразу при заселені. Якщо сім'я має дітей, то на кожну із них іде ще додатково по 18 метрів. Але квартира не може бути більшою за 76 квадратних метрів", - пояснив чиновник.

Договір може бути розірваним, якщо винаймач квартири не сплачуватиме за житло протягом 180 днів або ж матиме борги за комунальні послуги.

"В таких випадках договір розривається, а витрати компенсуватись не будуть. Хіба що кошти, які були проплачені за додаткові метри", - розповів Рибачук.

Усі квартири будуть з ремонтом та комунікаціями.

"Мінімальний ремонт, умивальник, унітаз - все це буде. Меблі доведеться самим докупити. Але зважаючи, що ви будете платити за оренду не господарю, а самому собі, то це дуже вигідні умови. Тим більше, що такої дешевої оренди ви не знайдете в жодному ріелторському агентстві", - вважає голова правління ДІУ.

Зараз ви читаєте новину «У ДІУ розповіли, хто першим зможе зняти житло за "доступні" 2 тисячі на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути