середа, 31 жовтня 2012 16:47

Українцям пообіцяли доступну оренду квартир за 2 тисячі на місяць

Українцям пообіцяли доступну оренду квартир за 2 тисячі на місяць
Державна іпотечна установа запускає програму оренди житла. Фото: realt.ru

Державна іпотечна установа запускає програму оренди житла з правом викупу під 3% річних. Програма вже узгоджена у всіх профільних міністерствах, і перебуває зараз у Міністерстві фінансів.

Після цього її розглянуть на засіданні Кабміну, розповів голова правління Державної іпотечної установи Валентин Рибачук в інтерв'ю порталу 3doma.ua.

Він розповів, що вартість квартири 50 кв.м, а Києві, квадратний метр якої оцінюється в 7,5 тис. грн, становить 375 тис. грн. Оренда надається на 15 років. Виходить щомісячний платіж під 3% - 2146 грн. Для міст-мільйонників, де ціна за кв. м - 5300 грн, щомісячний платіж буде складати 1516 грн, додав Рибачук.

За його словами, для участі в цій програмі не потрібен початковий внесок. ДІУ буде викуповувати квартири, і здавати їх в оренду. Банки в цьому процесі брати участь не будуть. Викуплятися квартири будуть за рахунок залучених коштів, тобто коштів отриманих від випуску облігацій і коштів статутного капіталу ДІУ.

/media/video/464514/1_464514.mp4

"Так ми плануємо зробити на першому етапі, потім, звісно, будемо звертатися за підтримкою до держави. Потрібно досконально відпрацювати механізми, щоб надалі людям було зручно брати участь у програмі. Також передбачається, що в цьому процесі будуть задіяні органи місцевого самоврядування", - сказав Рибачук.

Зараз ДІУ більше орієнтується на регіональний ринок. На думку відомства, він там практично зупинився, і залишилося багато недобудов.

"Наше завдання це все добудувати, здати в експлуатацію, та запропонувати людям в оренду", - сказав глава відомства.

Один з варіантів, за яким планується налагодити роботу, - це дофінансування будівництва житла в рамках програм, по яких вже працює ДІУ. Планується купувати і готові квартири.

"Звісно. В оренду ми будемо здавати квартири з ремонтом, сантехнікою і так далі - повністю готові для проживання", - підкреслив Рибачук.

Він пообіцяв, що якщо програма буде прийнята цього року, то українці зможуть отримати квартири по ній вже в 2013 році. Брати участь у програмі зможуть всі охочі. Але пріоритет віддаватиметься працівникам бюджетної сфери - лікарям, вчителям, пожежникам, міліції, так як у них низька заробітна плата, сказав Рибачук.

"Якщо ця програма стане масштабною, на першому етапі буде складно забезпечити житлом усіх бажаючих, тому, перевага буде віддаватися саме цієї категорії громадян", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Українцям пообіцяли доступну оренду квартир за 2 тисячі на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути