пʼятниця, 06 грудня 2013 14:10

Ринок нерухомості "завис" через політичну ситуацію в країні

Ринок нерухомості "завис" через політичну ситуацію в країні

 

Українці в листопаді вирішили почекати з купівлею квартир. Кількість угод на ринку житлової нерухомості в порівнянні з попереднім місяцем скоротилася більш ніж на 30% (дані порталу Kanzas.ua). При цьому ціна на квартири залишилася колишньою - в межах $1,5 тис. за квадратний метр, пише Ліга.

Більшість купувало невеликі квартири. Частка продажів однокімнатних склала 41%, двокімнатних - 49%. При чому 62% всіх квартир обійшлися новим власникам менш ніж в $100 тис. Продажу квартир в ціновому сегменті від $100 до $200 тис. зайняли 25%, елітного житла - не більше 10%.

Ринок застопорила напружена політична ситуація в країні, стверджує головний редактор порталу нерухомості Domik.net Наталія Рева. "Втім, ще півроку тому ми прогнозували зниження цін на 10-15% - поки цього не відбулося", - визнає вона.

Гальмують розвиток ринку і законодавчі зміни - обмеження на готівкові розрахунки та нові правила оцінки житла.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У листопаді в столиці розкупили елітну нерухомість

"Мова не йде про стагнацію ринку, але обмеження на готівкові розрахунки призвели до того, що кількість покупців скоротилося - люди не хочуть афішувати свої доходи", - говорить фахівець відділу маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

А оцінювати житло тепер можуть лише дефіцитні сертифіковані фахівці - без їх участі угода не відбудеться. За даними Фонду держмайна, за місяць з більш ніж 5 тис. раніше зареєстрованих оцінювачів дозволу змогли отримати лише 1,6 тис. осіб.

У грудні ситуація навряд чи зміниться, вважає Рева. "Ділова активність на київському ринку буде низькою. Вимушені канікули на ринку не лише продовжаться, а й, швидше за все, перекриють традиційні новорічні канікули", - вважає експерт.

Канікули перервуться, коли вщухнуть політичні пристрасті, вважає Рева. "Якщо політичний процес вдасться повернути в конструктивне русло, ситуація на ринку повернеться у стан, характерний для початку листопада",- вважає вона.

Крім того, достроково розворушити ринок могли б валютні коливання, вважає Костецький. Наприклад, житло подешевшає, якщо курс національної валюти зросте до 9 грн. за долар.
Зараз ви читаєте новину «Ринок нерухомості "завис" через політичну ситуацію в країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути