Ексклюзиви
вівторок, 26 листопада 2013 18:22

Понад 100 тисяч українських сімей чекають коли добудують їх житло

Понад 100 тисяч українських сімей чекають коли добудують їх житло
Понад 100 тис. українських сімей опинилися інвесторами недобудов, пише Кореспондент. Люди вклали гроші в неіснуючі квадратні метри, майже неможливо повернути кошти. Люди  звинувачують забудовників, а забудовники - кризу 2008 року .

За даними Асоціації допомоги постраждалим інвесторам, сьогодні 120 тис. українських сімей, які купили квартири, кілька років чекають на вселення. А по країні завмерло понад 2,4 тис. багатоповерхівок, підрахували в Конфедерації будівельників України.

Найбільше недобудов у столиці. Причому частина цих будинків не будуть здані в найближчі 10-15 років, прогнозує Олександр Рубанов, президент Союзу фахівців з нерухомості. А деякі вже через п'ять-сім років простою добудовувати немає сенсу: простіше і дешевше звести нові.

Більшість заморожених будівництв "родом" з 2008 року. За словами Рубанова, до того як вибухнула криза, в гонитві за надприбутком забудовники продавали квартири у ще не споруджених об'єктах, щоб вкладати їх в такі. Таким чином виникав ефект сніжної грудки або фінансової піраміди.

"Може, у забудовників думок лише отримати гроші і не добудовувати не було, але криза внесла свої корективи", - пояснює Рубанов.

Крім того, українці, які вклали кошти в житло, опинилися в пастці законодавства, згідно з яким вони до здачі будинку в експлуатацію не є власниками житла, навіть якщо заплатили за нього.

"Тому сьогодні вони ніяк не можуть вплинути на забудовника і терміни добудови об'єкта", - пояснює Геннадій Зубко, заступник голови комітету ВР з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики.

Тим часом значне число заморожених будівництв - а вони сьогодні складають 65% від всіх поки не закінчених житлових об'єктів - не зупиняє співвітчизників від вкладень у віртуальні квадратні метри.

Причому, за даними консалтингової компанії UTG, половина покупців оплачують вартість неіснуючих квартир відразу, а інші беруть його в розстрочку (40%) або платять за уявну нерухомість з допомогою іпотеки (10%).
Зараз ви читаєте новину «Понад 100 тисяч українських сімей чекають коли добудують їх житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути