четвер, 15 лютого 2018 11:23

Пояснили, чому оренда житла може подорожчати

Пояснили, чому оренда житла може подорожчати
В Україні лише 30% орендодавців офіційно здають житло. Фото: Радіо ТРЕК

Кабмін готує законопроект, який виведе ринок оренди житла в Україні з тіні. Наразі близько 70% орендодавців не платять податків.

Розробку нового закону анонсував міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Законопроект стосується правил вселення, отримання прописки і механізму виселення, пише "Сегодня".

Оренда житла регулюється Цивільним кодексом України. Власник житла і наймач зобов'язані укласти угоду. Раз у квартал орендодавець має сплачувати 18% податку на прибуток і 1,5% військового збору від отриманого доходу. Таким чином, з місячного прибутку від оренди у 6000 грн, власник має віддати державі 1170 грн.

Лише 30% українців офіційно здають житло.

"Часто орендодавці не платять податок. Договори зазвичай укладають формально. Головне, щоб там був опис їхнього майна", - каже директор юридичної компанії "Прима Лідер Груп" Діна Дрижакова.

Податкова може дізнатися про факт здачі житла, коли при укладенні договору присутній ріелтор. Адже вони раз у квартал подають до податкової звітності за договорами оренди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зафіксували збільшення попиту на купівлю житла

"Крім того, платник податків повинен самостійно у податковій зареєструвати дохід від оренди. Якщо людина цього не робить, то податкова не може перевірити факт здачі житла", - розповів голова комітету Асоціації фахівців з нерухомості Едуард Бразас.

Коли в Україні подорожчали комунальні послуги, власники квартир перший час не зменшували орендну плату. Після зменшення попиту, орендодавці почали пропонувати допомогу з субсидією і знижувати щомісячну суму квартплати.

Існує ризик подорожчання оренди квартир, якщо держава посилить контроль за сплатою податків. Вивести ринок з тіні, хоча б частково, могло б зменшення податку. Однак він і зараз невеликий - 5% від доходу за оренду.

Українці, які проживають у великих містах, щомісяця віддають за квартиру 80% від зарплати. В Одесі оренда 2-кімнатної квартири коштує 10 тис. грн. У Львові молода сім'я знімає 2-кімнатну квартиру без євроремонту і з голими стінами за 4950 грн у місяць. Водночас в Угорщині, Словаччині чи Польщі оренда коштуватиме менше половини місячної зарплати.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому оренда житла може подорожчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути