понеділок, 12 березня 2012 20:39

Навряд чи зможуть знайти механізм видачі іпотечних кредитів під 3% - експерт

Навряд чи зможуть знайти механізм видачі іпотечних кредитів під 3% - експерт

Заява глави Державної іпотечної установи Віктора Миргородського про те, що надавати іпотечні кредити під 2-3% річних цілком реально, є дещо передчасною.

Таку думку висловив головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран у ефірі "Ера FM".

"Я думаю, що Державна іпотечна установа поквапилася взяти на себе такі зобов'язання. Тому що компенсувати ставку по відношенню до ринкової, яка зараз становить близько 20% річних, буде дуже важко. Значить, буде додаткове навантаження на держбюджет, яка не дасть блискавичного ефекту", - сказав він.

"Якщо та ж тисяча гривень по вкладах Ощадбанку СРСР або 100 гривень до пенсії тут же приведуть до якогось пожвавлення економічної активності, то такого роду таранзакціі по Державній іпотечній установі до моментального ефекту не приведуть", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Януковича попередили, що "покращення" стосуватиметься не всіх

"Що стосується реальності 2-3% ... Якщо вони знайдуть механізм компенсації з бюджету, та це буде добре, це буде бомба. Але мені чомусь здається, що цього не відбудеться", - додав Шейко.

У той же час, за його словами, у світі є й більш дешеві іпотечні кредити.

"Кредити, якщо є механізм компенсації з боку держави, можуть видаватися і під 0,5% річних. Це не в дивину, існує маса прикладів, в країнах Перської затоки є такі компенсації. Але їх бюджети засновані на нафтовому бізнесі, тому вони можуть собі це дозволити", - розповів Шейко.

Зараз ви читаєте новину «Навряд чи зможуть знайти механізм видачі іпотечних кредитів під 3% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути