Ексклюзиви
середа, 07 березня 2018 12:52

Мораторій не діє: банки розпродають квартири клієнтів

Мораторій не діє: банки розпродають квартири клієнтів
Юристи наголошують, що боржник самостійно повинен прослідкувати, щоб держвиконавець був проінформований про заборону продажу житла у заставі. Фото: ria dom

Попри заборону, єдине житло українських позичальників почали розпродавати на аукціонах. Зокрема, йдеться про ліквідну іпотечну нерухомість, закладену по валютній іпотеці.

При простроченні виплат кредитор має право вимагати через суд примусове стягнення боргу. Однак виселяти боржника з єдиної квартири він не може, пише ubr.ua.

"На практиці кредитори не повідомляють держвиконавців про те, що квартира під мораторієм або "просять" їх не помітити цей важливий нюанс. З кожним днем скарг від постраждалих боржників надходить все більше", - каже власник компанії "Кабінет правової допомоги" Ярослава Авраменко.

На державному майданчику, який займається продажем арештованого майна, стверджують, що не мають повноважень перевіряти, чи діє мораторій стосовно конкретного майна.

Юристи наголошують, що боржник самостійно повинен прослідкувати, щоб держвиконавець був проінформований про заборону продажу житла у заставі.

"Один з недавніх клієнтів звернувся в останній момент - його квартира вже була на торгах. І, що найнеприємніше, його кредитор – держбанк. Довелося знімати квартиру через суд. Все встигли, хоча часу було дуже мало. Якщо ж майно продадуть, то новий власник матиме право користування, володіння і розпорядження житлом на цілком законних підставах", - каже Авраменко.

За словами адвоката Андрія Павлишина, колишній власник у ряді випадків має право продовжувати проживати у квартирі. Оскільки старий Житловий кодекс УРСР захищає його від виселення без надання іншого житла. Покупець житла може проживати спільно з колишнім власником, здати свою нерухомість в оренду чи продати її будь-кому.

"Якщо в квартирі незаконно проживають люди, власнику необхідно звертатися до суду з позовною заявою про їх примусове виселення. Якщо в квартирі проживає дитина, то, в більшості випадків, виселити мешканців не вийде - органи опіки та піклування не дають згоди на реалізацію такої нерухомості", - зауважив молодший юрист Eterna Law Філіп Тараненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, у чому недолік нових правил оренди житла

Заборона на продаж поширюється на квартири площею не більше 140 кв. м і будинків до 250 кв. м. На більш солідні апартаменти дія мораторію не поширюється.

Багато банків надають боржникам можливість часткового погашення кредиту. Інші готові пробачити борг і припинити іпотеку за 50% від реальної вартості житла.

"Боржникам варто зрозуміти, що рано чи пізно мораторій знімуть, і вони позбудуться своєї нерухомості. Тому потрібно шукати варіанти погашення або викупу своєї заборгованості вже зараз, поки право вимоги не перейшло до професійних колекторів", - підсумував Андрій Павлишин.

Фонд гарантування вкладів оголосив про розпродаж прав вимог за іпотечними кредитами неплатоспроможних банків. Придбати їх може фізична чи юридична особа, крім боржника і поручителя за тим кредитом. Купувати кредити найвигідніше інвесторам — людям, які будують бізнес на цьому. Щоб дізнатися, чи виставлено ваш кредит на продаж, треба звернутися до електронного майданчика, назвати номер кредитного договору і залишити контакти.

Зараз ви читаєте новину «Мораторій не діє: банки розпродають квартири клієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути