вівторок, 20 лютого 2018 12:08

Експерт пояснив, у чому недолік нових правил оренди житла

Експерт пояснив, у чому недолік нових правил оренди житла
Понад 90% житла під оренду перебуває в тіні ринку нерухомості. Фото: Укрінформ

Розроблені урядом правила оренди квартир вигідні лише державі. Швидше за все, їх не дотримуватимуться ані орендарі, ані орендодавці.

"Сьогодні понад 90 відсотків житла перебуває в тіні. Для орендодавців це нонсенс. По-перше, вони повинні будуть платити податки, звітувати перед податковою інспекцією. Крім того, за законом про податок на нерухомість, коли квартира здається в оренду, всі пільги для власника житла прибираються. Тобто людина буде платити крім податку на здачу в оренду квартири, ще й податок на нерухомість", - повідомив аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, пише "Обозреватель".

Експерт наголосив на відсутності вигод для орендарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, які квартири найчастіше купують українці

"Всі чудово розуміють, що будь-які витрати, що виникають у орендодавця, переносяться на орендаря. Зараз оренда невеликої двокімнатної квартири на околиці Києва коштує 5-6 тисяч гривень. Орендар сплачує 2,5- 4 тисячі гривень за комунальні послуги. Плюс на нього ще буде повішений податок на нерухомість і податок за те, що людина здає квартиру в оренду. Тобто квартира вже обійдеться від 10 тисяч гривень", - зауважив Костецький.

За словами аналітика, прийняття закону не вплине на учасників ринку. Всі будуть ховатися від нього. Адже закон не вигідний орендарю і орендодавцю.

Українці, які проживають у великих містах, щомісяця віддають за квартиру 80% від зарплати. В Одесі оренда 2-кімнатної квартири коштує 10 тис. грн. У Львові молода сім'я знімає 2-кімнатну квартиру без євроремонту і з голими стінами за 4950 грн у місяць. Водночас в Угорщині, Словаччині чи Польщі оренда коштуватиме менше половини місячної зарплати.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, у чому недолік нових правил оренди житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути