Ексклюзиви
понеділок, 11 грудня 2017 10:03

Будь-який проект, якщо він виконаний професійно і з любов'ю, залишає в душі автора незабутній слід - Гулик

Будь-який проект, якщо він виконаний професійно і з любов'ю, залишає в душі автора незабутній слід - Гулик
Відомий український архітектор Микола Гулик каже, що вже відбувається дорослішання вітчизняної архітектурної та будівельної індустрії.

Рік, що, наближається до завершення, для українських архітекторів та дизайнерів інтер'єру багато в чому ознаменувався стабілізацією ринку після тривалого затишшя 2014-2016 рр. Зростання обсягу замовлень, підвищення вартості послуг, розширення спектру застосовуваних технологій - ось далеко не повний перелік підсумків, з якими галузь підходить до новорічних свят. Втім, широка громадськість навряд чи зможе згадати хоча б кілька гучних прикладів, реалізованих у повному обсязі. Одним з яскравих винятків став проект відомого українського архітектора Миколи Гулика зі створення комплексу будівель під Києвом, призначених для роботи і відпочинку співробітників відомої міжнародної IT-компанії. У бесіді з нашими журналістами власник архітектурного бюро Baraban+ привідкрив завісу таємничості цього проекту.

- Пане Миколо, на якій стадії реалізації в даний час знаходиться дана робота?

- Це дійсно масштабний проект, у результаті якого "з нуля" (тобто практично в "чистому полі") буде створено цілий комплекс будівель загальною площею понад 2 тис. кв. м. Перша споруда вже готова. І вона дає повне уявлення про те, яким об'єкт стане після введення в експлуатацію всіх будівель: інноваційним, динамічним і таким, який повністю вписується у навколишній ландшафт.

- Щодо "чистого поля" - це ви висловилися образно. Адже комплекс розташований в зеленій зоні. Які складнощі у зв'язку з цим довелося долати вашій команді?

- Ми повинні були дотримати гармонію - так, щоб наш комплекс не зруйнував унікальне біосередовище, щоб лінії будівель і природи максимально доповнювали одне одного, створюючи позитивну синергію для творчості IT-фахівців. Тому ми пішли на практично повну відсутність прямих кутів. Інноваційний підхід до форми будівель зажадав і нового погляду на вибір матеріалів для споруди. Зокрема, мова йде про поєднання стійкої до деформацій новозеландської сосни Accoya і міцного сплаву цинку-титану RHEINZINK.

- Для успішної реалізації проекту ви створили макет фрагмента стіни в натуральну величину. Часто доводиться йти на подібні кроки?

- Це дійсно реальний фрагмент стіни розміром 4,5х3 метри. Для роботи з поки незвичайними для України матеріалами ми запросили шість профільних компаній, кожна з яких виконувала свій етап реалізації макета. Це нетривіальне рішення. Але український архітектурний і дизайнерський ринки вже підійшли до етапу, коли використання нових матеріалів і технологій стає нормою. Звичайно, нам ще потрібні консультації іноземних фахівців. Але в цілому це свідчить про дорослішання вітчизняної архітектурної та будівельної індустрії.

- У цій індустрії ви є визнаним авторитетом. Чи складно людині без родинних зв'язків і відповідного фінансування було пробитися на висококонкурентному ринку?

- Звичайно, мені довелося зіткнутися з цілим рядом труднощів. Але так вже складалася моя доля, що я з юних років звик долати перешкоди. Свого часу, будучи бідним студентом з провінції, я зміг не тільки вступити до Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, а й закінчити її з червоним дипломом. Намагаючись вижити в дорогій столиці, свої перші комерційні роботи я реалізовував ще на етапі навчання. І це були не просто разові проекти, а співпраця з відомими мережевими компаніями, для яких я оформляв культові столичні ресторани.

- В даний час ви працюєте як з корпоративними, так і з приватними клієнтами. Що складніше, а що - цікавіше?

- Будь-який проект, якщо він виконаний професійно і з любов'ю, залишає в душі автора незгладимий слід - приватний він чи корпоративний, комерційний чи іміджевий. Я пам'ятаю роботу над усіма своїми проектами: приватними апартаментами і офісними просторами, SPA-комплексами і величезними резиденціями у різних європейських архітектурних стилях. Це як твої діти: любиш кожного, тому що в кожного вклав шматочок душі. І якщо таке ставлення до творчості буде ставати нормою для все більшої кількості українських майстрів, то вітчизняна архітектурна галузь повноправно ввійде в пантеон кращих світових практик.

Зараз ви читаєте новину «Будь-який проект, якщо він виконаний професійно і з любов'ю, залишає в душі автора незабутній слід - Гулик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути