середа, 27 червня 2012 11:50

Близнюк придумав, як заохотити українців брати "доступну" іпотеку

Близнюк придумав, як заохотити українців брати "доступну" іпотеку
Анатолій Близнюк: Програма "доступного" житла постійно удосконалюється. Фото: tsn.ua

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства планує внести чергові зміни до постанови щодо здешевлення іпотеки.

Про це вчора повідомив глава відомства Анатолій Близнюк під час відвідування житлового масиву Лівобережний-3 у Дніпропетровську.

"Програма постійно удосконалюється, практично постійно працює з коригуванням. Ще цього місяця ми плануємо ухвалити третю редакцію постанови, розроблену заради вигоди для громадян. Тому що не всі, наприклад, мають можливість зробити перший внесок у тому розмірі, який встановлено. Ми хочемо цю систему покращити", – цитує слова міністра прес-служба Мінрегіону.

За його словами, Мінрегіон пропонує знизити обов'язковий власний внесок позичальника з 25 до 10%, а також здійснювати часткову компенсацію процентів безпосередньо банкам, а не позичальникам, як зараз. З такими проханнями неодноразово зверталися громадяни під час відвідання офісів "єдиного вікна", які діють у рамках програми.

Також серед запланованих змін підвищення частки, яку може складати платіж за кредитом у сукупному доході сім'ї, з 40 до 55%,  підвищення верхньої межі доходів сім'ї позичальника для отримання часткової компенсації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Краще не здешевлювати житло, а збільшувати зарплати - експерт

Крім того, планується визначати граничну площу житла з урахуванням кількості членів сім'ї позичальника, підвищити розрахункову вартість житла для нарахування часткової компенсації без збільшення ціни квартири, що значно збільшить пропозицію та можливість вибору житла. Передбачається можливість отримання кредиту під 6 відсотків річних на допустиме перевищення граничної площі та розрахункової вартості, яка раніше могла покриватися виключно за власні кошти громадян. Проект відповідної постанови уряду розміщено на офіційному веб-сайті Мінрегіону.

На сьогодні понад 7,5 тис. громадян виявили бажання взяти кредит у рамках цієї програми, більше 4,7 тис. квартир запропоновано забудовниками, укладено 72 договори. 30 млн грн вже направлено у регіони, профінансовано 14 кредитів на загальну суму понад 4,6 млн грн, з них 9 у Києві та 3 в Автономній Республіці Крим. Планується, що за цією програмою у серпні-жовтні люди почнуть отримувати ключі у перших будинках.

Зараз ви читаєте новину «Близнюк придумав, як заохотити українців брати "доступну" іпотеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути