субота, 28 квітня 2018 21:10

Як забудовники економлять на якості житла

Як забудовники економлять на якості житла
Забудовники часто економлять на гідроізоляції. Результатом чого може бути затікання покрівель і цокольних поверхів. Фото: Vgorode.ua

В Україні продовжує зростати собівартість будівництва. Через стрибок курсу долара, подорожчання будматеріалів і збільшення зарплатного фонду. Водночас деякі забудовники заманюють покупців дешевими квартирами. Пропонують за квадратний метр заплатити 10, а не як інші - 12 тис. грн.

"Щоб здешевити собівартість будівництва, забудовники часто замінюють будматеріали більш дешевими аналогами. Так, для утеплення використовують не мінеральну вату, як передбачено за технологією, а пінопласт. Тоді будівля стає не тільки більш холодною, а й небезпечною. Під час пожежі пінопласт дуже швидко горить", - каже урбаніст Григорій Мельничук, пише Минфин.

Будівельники експериментують з матеріалом для зведення стін.

"Найбільшою популярністю користуються керамічні або газобетонні блоки. Якщо ціна газоблоків варіюється від 1260 до 1300 гривень за кубометр. То керамоблоки коштують дорожче - в середньому 1750 гривень за кубометр. Щоправда вони виготовлені з натурального матеріалу, який на 100% стійкий до спалаху, має низьке водопоглинання і хорошу паропроникність", - говорить директор з розвитку компанії Novbud В'ячеслав Павлов.

Він наголосив, що забудовники часто економлять на гідроізоляції. Результатом чого може бути затікання покрівель і цокольних поверхів. Крім того, енергоефективність будинку залежить від кількості камер у віконному профілі, кількості склопакетів, якості фурнітури. Якщо необхідних норм не буде дотримано, українцям доведеться переплачувати за газ взимку.

Інший поширений спосіб заощадити - по-максимуму зменшити житловий простір.

"Наприклад, часто збільшують кількість квартир на сходовому майданчику. Особливо, в будинках економ-класу. Є випадки, коли на одному поверсі розміщують по 10 квартир. Метражі самих апартаментів при цьому не змінюються, але планування складається так, щоб економити місце", - каже глава агентства "Евро-рейтинг" Григорій Перерва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, чи будуть дешевшати квартири

Часто у будинку з великою кількістю квартир будують лише один ліфт. У години пік мешканцям доводиться вистоювати чергу до нього.

"До 15-20% економії на об'єкті дає інфраструктура. Так, у деяких новобудовах немає не просто підземного паркінгу, а достатньої кількості паркомісць. Парковки нерідко облаштовують біля дитячих майданчиків. Тоді двір перетворюється в проїжджу частину", - пояснює Григорій Мельничук.

Для будівництва школи в середньому потрібно від 1 га землі, дитячого садка на 150-200 місць - близько 0,5 га. При цьому територія в 1 га дозволяє звести 25-поверховий будинок на 350-400 квартир. Це приблизно відповідає 25 тис. кв м житлової площі.

В Україні оновлять державні норми будівництва. Встановлять нову максимально допустиму щільність забудови.

Зараз ви читаєте новину «Як забудовники економлять на якості житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути