вівторок, 06 травня 2008 17:05

Житлові позики даватимуть у японських єнах

Автор: дані: ”Простобанк Консалтинг”
  *ефективна ставка враховує оплату страхування, одноразової та щомісячних комісій, плати за банківське обслуговування, оформлення договору застави, послуги нотаріуса
*ефективна ставка враховує оплату страхування, одноразової та щомісячних комісій, плати за банківське обслуговування, оформлення договору застави, послуги нотаріуса

"Більшість квартир, які я оформляла останнім часом, купують у кредит, — розповідає Світлана Чурсинова, 49 років, з агенції нерухомості "Благовіст"". — Іногородні продають житло за 30 або 60 тисяч доларів. Потім перебираються до столиці. Зрозуміло, за такі гроші тут нічого не придбаєш. Тому позичають у банках.

— Кияни теж беруть кредити, як кажуть, для поліпшення житлових умов. Скажімо, продають однокімнатку. Замість неї беруть квартиру на дві-три кімнати, — веде далі фахівець.

Найдешевше однокімнатне житло в Києві коштує близько $90 тис., готельки-малометражки — $65 тис. Іногородні позичають на них до $50 тис., решту оплачують власними грошима.

— Тоді за 25-річним житловим кредитом доведеться повертати банку по 300–400 доларів на місяць. Зі столичними зарплатами такі виплати не проблема, — каже ріелторка.

Торік угод про купівлю-продаж квартир у Києві було укладено удвічі менше, ніж 2006-го. Видали 6 тис. житлових кредитів. 2006 року — 36 тис., підрахували фінансові аналітики. Конкуренція між банками зросла. Однак вони не знижують відсоткові ставки за житловими позиками у валюті — доларах, євро та швейцарських франках. Гривневі кредити порівняно з минулим роком подешевшали на 2–2,5%, відзначає фінансовий аналітик компанії "Простобанк Консалтинг" Володимир Паюк, 20 років.

— Також банки почали відмовлятися від щомісячних комісій, що значно здорожчують житлові позики. Нині вони розкривають ефективні, тобто реальні ставки.

Найдешевші кредити видають у швейцарських франках — 9,5–10,5 процента річних

Дешевше обійдеться гривневий кредит, оформлений через Державну іпотечну установу — 12,45% річних. Його видають через банки "Кредитпромбанк", "Надра банк", "Приватбанк", "Укрпромбанк", "Хрещатик", "Фінанси та кредит".

Прем"єрка Юлія Тимошенко обіцяє знизити відсотки за житловими позиками утричі — до 4–6% річних. Поки що середня ставка за доларовими кредитами — 13,36%, за гривневими — 16,46%, підрахували у "Простобанк Консалтинг".

— За рік вони можуть знизитися не більше ніж на один відсоток, — прогнозує Паюк. — Українські банки позичають гроші за кордоном. Але на міжнародних фінансових ринках тепер нестабільна ситуація.

У Росії з"явилися японські фінансові установи. Вони дають дешеві житлові кредити в єнах. За кілька років можуть відкрити відділення в Україні, припускає аналітик.

— Досі найдешевші кредити видають у швейцарських франках, — розповідає Паюк. — Відсотки за ними найнижчі — 9,5–10,5 процентів річних. Але клієнти мають проблему з тим, щоб купити франки для оплати внесків за кредитом.

Істотне здешевлення іпотеки буде за 2–5 років. Зі вступом до Світової організації торгівлі в Україну прийдуть великі американські та європейські банки і будівельні компанії. Нерухомість і житлові кредити подешевшають.

Зараз ви читаєте новину «Житлові позики даватимуть у японських єнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути