вівторок, 23 липня 2019 05:56

За власний рахунок робимо перила, фарбуємо стіни

— Оголошення про продаж квартир побачив у центрі міста. Поїхав подивитися, проект мені сподобався, — каже 36-річний Руслан Клопотенко з Черкас. — Зводили три секції. Купив квартиру в першій. Був закладений тільки фундамент. Другу секцію вже збудували, навіть вікна стояли. Третя була зроблена до половини.

Двокімнатна квартира коштувала 527 тисяч гривень. У будинку зробили все, окрім шпаклювання стін, плитки в коридорах і перил. Газ, електрику, воду не підключили. Банк, у який платили кошти, збанкрутував. Гроші ніхто не повертає. 2,5 роки забудовник казав, що нема коштів. Зараз за власний рахунок робимо перила, фарбуємо стіни. Друга секція здана в експлуатацію, але забудовник не віддає людям пакет документів для підключення комунікацій. Зверталися по допомогу до міськради. Толку ніякого. За час, коли будинок будувався, змінилося два мери.

Забудовник водить нас за носа. У нього є ще два проблемні будинки в Черкасах. Там теж люди чекають на підключення комунікацій.

— Придбала квартиру в кредит майже у центрі Львова шість років тому. Будинок чотириповерховий, на два під'їзди. Квадратний метр коштував від 650 до 1300 доларів, залежно від поверху та краєвиду з вікна. Що вище — то дорожче, — розповідає 27-річна Софія Чайківська. Працює асистентом в університеті. Заручена, наречений — програміст.

— Взяла двокімнатну на другому поверсі. Коли укладала договір, робили тільки фундамент. Забудовник обіцяв якісне будівництво, гарне оздоб­лення, балкон і красиве подвір'я. Домовилися про перепланування квартири. Забрали кілька стін, з'єднали вітальню з кухнею. Зі здачею затягнули на два роки. Для ремонту найняла майстрів, вони впоралися за два місяці. Заплатила 2 тисячі доларів. Ще 1,5 тисячі пішли на будівельні матеріали. Заселилися у вересні 2016-го. Бо закінчувався договір по орендованому житлу. На той час до будинку підключили лише воду й електроенергію, жили без газу. Згодом стало зрозуміло, що й подвір'я не буде. Зверталися до юристів — усе марно. Договори були дуже хитро складені.

У листопаді намагалася підключити електричний котел. З'ясувалося, що в будинку проблеми з електрикою. Забудовник обіцяв поставити новий трансформатор і якісні автомати, але зекономив на всьому. Не зробив навіть заземлення. Електрику вибивало кілька разів на день. Плита на кухні билася током. Напруга в квартирі постійно коливалася. Довелося купити потужний стабілізатор за майже 500 доларів.

З'ясувалося, що є великі порушення у проектуванні. Щоб їх усунути, треба понад мільйон гривень. Знову найняли юристів, вони таки змусили забудовника виправити помилки.

Зараз ви читаєте новину «За власний рахунок робимо перила, фарбуємо стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути