вівторок, 07 березня 2017 06:35

Відмінили податок для родичів другої черги

— Шість місяців тому померла бабуся. Лишила мені квартиру на Троєщині. Коли почала оформляти спадщину, виявилося, що треба заплатити майже 10 тисяч гривень податку. Збирала гроші. А недавно нотаріус подзвонив, що цей податок відмінили. Оформлення квартири коштуватиме тисячу гривень, — розповідає киянка Олена Полянська, 33 роки.

Верховна Рада внесла зміни до податкового кодексу. Відмінили податок для спадкоємців другої черги. Він становив 5% від оціночної вартості нерухомості.

— Спадкоємці першої черги — це батьки, чоловік чи дружина і діти. Другої — брати, сестри, дідусі, бабусі, онуки. Раніше податок не платили спадкоємці першої черги. Для решти — це були чималі суми, особливо в Києві, — каже столичний юрист 29-річна Тетяна ­Отрошко. — В райцентрі квартира може коштувати 100 тисяч гривень. Спадкоємець за неї мав сплатити 5 тисяч гривень. А в Києві житло тієї ж площі оцінюють у мільйон гривень. Відповідно, сума податку зростала. Люди довго не оформляли нерухомість. Цим часто користувалися шахраї.

Також скасували грошову оцінку нерухомості, отриманої за заповітом у спадок. Раніше оцінювачі значно завищували вартість житла. Тому податок, який мав сплатити спадкоємець, перевищував реальну вартість квартири чи будинку. Це стосується насамперед житла в селі. Писали, що сільська хата коштує вдесятеро більше, ніж насправді.

Для подарованої нерухомості грошову оцінку й 5-відсотковий податок залишили. Родичі першої черги його не платять.

Зараз ви читаєте новину «Відмінили податок для родичів другої черги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути