Ексклюзиви
середа, 10 грудня 2008 16:49

Столичні готельки віддають по 45 тисяч доларів

Минулого літа банки припинили видавати житлові кредити. З осені ціни на столичні квартири почали падати. В оголошеннях зазначають ціну. У кожному є приписка — "торг". Однокімнатні квартири виставляють на продаж по $80–85 тис. На віддалених житломасивах є пропозиції на $20 тис. дешевші.

На Лівому березі, поблизу Ленінградської площі, знаходимо малометражну готельку загальною площею 21 кв. м. Просять $58 тис. Телефонуємо. Відповідає жінка. Представляється Аллою, квартирним брокером:

— Це дуже вигідна пропозиція. Два місяці тому за неї просили 90 тисяч доларів. Тепер скинули ціну. Дуже хороша транспортна розв"язка. Поряд і школа, і садочок. Магазинів купа, парковка поряд. Якщо ви реальний покупець, поторгуємося.

Домовляємося про зустріч. Нас зустрічає невисока жінка у фіолетовій шубі. Ліфтом піднімаємося на сьомий поверх.

— Квартира приватизована, із документами все в порядку, — розповідає перед входом 32-річна Алла. — Тільки не лякайтеся. Ремонтик зробите на свій смак.

Заходимо. Утрьох ледве вміщаємося в тісному коридорі. У кутку — купа ганчір"я. Зі стелі звисають поцвілі шпалери. На них сліди потопів. Із коридору кілька дверей ведуть у кімнату, кухню, ванну та комірку. Фарба на дверях лущиться.

— Господиня курила, тому трохи чути запах, — продовжує брокер. — Зате бачите, що вікна металопластикові і двері броньовані.

Заходимо до кімнати завбільшки 3х4 м. У ній стоять ліжко, шафа і стіл. Для інших меблів місця немає.

— Я спеціально ремонт не робила, — розказує інша молода жінка в халаті. Представляється Ольгою. — Виб"єте собі стінку між кухнею й кімнаткою. Буде одне велике приміщення — студія. Ванну можна об"єднати з коміркою. Отримаєте більшу площу. Сусіди так зробили.

Щоб узяти кредит у банку, дали на лапу 5 тисяч доларів

Починаємо торгуватися.

— У вас гривні чи долари? — цікавиться брокер. — Узагалі, можемо сторгуватися за 50 тисяч доларів. Агентству треба буде заплатити комісійні — 2 тисячі.

Обіцяємо передзвонити, щоб сказати про своє рішення. Їдемо оглянути іншу квартиру, на Микільській Борщагівці. Того вечора брокер Алла дзвонила двічі. У наступні дні — ще кілька разів. Обіцяла скинути ще. Господині потрібно буде заплатити $45 тис.

— За таку ціну вам запропонують хіба що квартиру після пожежі, — переконує.

Готельку на бульв. Кольцова, за 300 м від міської межі Києва, виставили за $55 тис. У газетному оголошенні приписка — "терміново". На дзвінок відповідає ріелтор Надія Михайлівна:

— Ремонту немає, шпалери однотонні, під фарбу. Будинок цегляний. Дуже зручна транспортна розв"язка.

Домовляємося про оглядини.

— Купили по квартирі обом дітям. Собі з дідом хочемо двокімнатну, а грошей не вистачає, — розказує літня господиня 60-річна Валентина.Домовилися про кредит. Для цього в банку дали на лапу 5 тисяч доларів.

Квартира без ремонту. Шпалери біля вимикачів затерті. Вікна старі. На підлозі лінолеум.

— Ми вам залишимо вішалку у прихожій і тумбочку для взуття. У кімнатну нішу влізе велике ліжко. Можна невеличку стінку поставити. Це тільки здається, що квартира маленька.

Кажемо, що $55 тис. — це дорого. У нас більше немає.

— Треба радитися із чоловіком, квартира на ньому, — відповідає Валентина.

Надія Михайлівна проводжає нас до трамваю.

— Господарям шкода продавати її задешево. Але гроші їм потрібні терміново. Спробуємо умовити, щоб поступилися.

Увечері подзвонила: господар погодився на $50 тис.

На вул. Коперника, що за 4,5 км від Хрещатика, оглядаємо однокімнатку у "хрущовці". Від метро Лук"янівська йдемо 10 хв.

— Ми поспішаємо продати цю квартиру, бо господарі підшукали двокімнатну, — каже брокер Ярослав.

За "хрущовку" просять $85 тис. Улітку її виставили на продаж за $125 тис., але покупця не знайшли. Площа квартири — 33 кв. м. Житлова кімната має 22 "квадрати".

— Сторгуємося за 80 тисяч, — каже Ярослав на вулиці.

У столиці найістотніше подешевшали помешкання великої площі. Приміром, трикімнатні квартири на лівобережному житломасиві Позняки площею до 80 кв. м пропонують по $130 тис. Торік стільки коштували однокімнатки. Район зручний. Поряд кілька супермаркетів. До станції метро пішки 5–10 хв. Двокімнатні "хрущовки" на житломасиві Нивки також продають за цінами однокімнатних 2007 року — $80–85 тис.

— За останні місяці ціни знизили на 25–30 процентів, — каже "ГПУ" Віталій Гайдученко, 28 років, із агентства нерухомості "Авансис". — Зараз ринок нерухомості завмер. Угод про купівлю-продаж — одиниці. Долар виріс, і люди розгублені — не знають, що робити.

Фінансовий директор компанії "Акро нерухомість" Лариса Нiкітіна вважає, що нині найкращий час для купівлі нерухомості:

— Покупець приходить на оглядини квартири за 300 тисяч доларів і пропонує півціни. Якщо власникові терміново потрібні гроші, може й погодитися, — розказує Нікітіна. — Двокімнатну "хрущовку" можна виторгувати й за 50–60 тисяч доларів. Зростання цін очікуємо навесні. На ринок почне тиснути так званий відкладений попит. Кредитування мають відновити. І житло знову купуватимуть ті, хто терміново його потребує.

Шинкаренки продають хату для сплати кредиту

Євген і Тетяна Шинкаренки із селища Буча під Києвом півроку тому взяли кредит 200 тис. грн. Ще стільки ж внесли власними коштами і купили для доньки квартиру-готельку на столичному житломасиві Виноградар. Щоб заплатити початковий внесок, продали свій земельний пай у Білоцерківському районі на Київщині. Ще й доклали власні заощадження.

— Кредит брали на 30 років, — каже Євген Шинкаренко, 48 років. — Я два роки гарував у Португалії. Перші місяці треба вносити найбільше — по три тисячі гривень. А ми тепер стільки не заробляємо, нема роботи. А взагалі за тридцять років виплатимо банкові майже подвійну ціну. Я порахував, що готелька нам обійдеться в 154 тисячі доларів. Так це ще півбіди. Банк накрутив тепер ставку по кредиту! Було 11 відсотків річних, а стало 19.

Шинкаренки вирішили продати свій приватний будинок у Бучі, щоб заплатити за готельку.  Сподіваються отримати $80 тис. Самі переберуться в батьківську хату в селі Мала Антонівка, що поблизу Білої Церкви.

Зараз ви читаєте новину «Столичні готельки віддають по 45 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути