вівторок, 25 квітня 2006 14:18

Однокімнатну малометражку в Броварах здають за 150 доларів

Оренда столичного житла, особливо однокімнатних квартир, у наступні кілька років навряд чи подешевшає. У цьому переконують ріелтори. Чверть робочих місць у столиці зайнято іногородніми, і кожному потрібен куток.

Щоб не переплачувати, багато з них перебираються за місто. Платити менше, а на роботу добратися можна навіть швидше, ніж зі столичної Вигурівщини—Троєщини.

21-річні Андрій Волошин і Богдан Буката з Волині приїхали в столицю на заробітки два роки тому. Наймати однокімнатну в самому Києві було для них задорого і тоді, і зараз. Андрій до Києва прибув першим. Напитував житло, ходячи від порога до порога у прилеглих до Києва селах. Почав з Петропавлівської Борщагівки, а підходящу кімнату знайшов у Чабанах. Пенсіонерка Ніна Лихошва, 64 роки, погодилася здавати їм кімнату на 9 кв. м. Удвох хлопці платять 400 грн на місяць.

— Це недорого, — каже Богдан. — Наші знайомі за таку саму кімнатку на проспекті Глушкова на Теремках платять тепер 120 доларів. А це ж поряд. Від метро до Чабанів маршрутка їде на кілька хвилин довше, ніж до Теремків.

Мешканці Вишгорода в центр Києва можуть потрапити за 40–50 хвилин

Перебиратися в місто хлопці не хочуть. Завдяки різниці в ціні за рік набігає $400 економії. У хлопців кожна копійка на обліку. Повернувшись додому, вони хотіли б жити окремо від батьків, тому купуватимуть хати. У волинських селах непоганий будинок можна придбати за $4–7 тис.

Ніна Василівна квартирантами задоволена. Піднімати ціну не буде. Шукати  постояльців, готових платити більше, для літньої жінки — зайва морока. Каже, хтозна, які люди можуть трапитися. Краще синиця в кулаці. Та й з податковою не хочеться мати справ.

— Моя сусідка Марина Кабанова теж кімнату здає, — каже Ніна Лихошва. — З нашими пенсіями 400 гривень — добра допомога.

У селах і містечках поблизу Києва оренда кімнати коштує $80–90. За однокімнатну в середньому платять $190 на місяць. За 20–30 км від столичної межі ціни ще нижчі. За однокімнатну малометражку на околиці Броварів, найбільшого міста-супутника Києва, просять $150. У центрі міста така коштувала б $180–200. Трикімнатну з меблями, телевізором і холодильником пропонують за $300. Стільки ж коштує однокімнатна на околичному житломасиві Києва.

Вважається, що добиратися на роботу зі столичних передмість надто довго. Проте з центру Броварів до метро доїжджають швидше, ніж з Вигурівщини—Троєщини. З Борисполя, Обухова, Гостомеля і Українки до найближчої станції метро автобус чи маршрутка їде 30–40 хв. У підсумку виходить стільки ж, скільки витрачає на дорогу до роботи пересічний киянин — 1 год. 15 хв. Мешканці Вишгорода, Ірпеня, Вишневого у центр Києва можуть потрапити значно швидше: за 40–50 хв. Однак проїзд вийде дорожчим. На дорогу в Київ і назад мешканці сусідніх міст та сіл витрачають 4–6 грн.

У невеликих містах бувають проблеми з водою. Ніна Лихошва каже, що в Чабанах із закінченням опалювального сезону вимкнули гарячу воду. Жителі багатоповерхівок гріють її на плитах. Ніну Василівну це не зачепило: у її хаті є газова колонка. А в Броварах водопостачання працює справно і гаряча вода є завжди, повідомила місцевий квартирний брокер Галина Дорош, 44 роки.

Удвох хлопці платять 400 гривень на місяць

У столичних агентствах нерухомості недорогі пропозиції з Обухова, Броварів чи Боярки трапляються рідко. Мешканці невеликих міст ще не звикли звертатися до ріелторів. Найчастіше клієнтів на вільну житлоплощу вони знаходять за оголошеннями на стовпах.

Самі агентства нерухомості у передмістя не поспішають. Бо невигідно. У базі даних агентства нерухомості "Благовест" пропозиції оренди однокімнатних квартир починаються з $400. Це в 2,5 раза дорожче за броварську малометражку. В Києві ріелтори беруть як винагороду половину місячної платні за оренду квартири. На угоді про оренду броварської однокімнатної квартири вони зароблять лише $75. Тому швидко знайти доступне житло в містах-супутниках можна самому, розклеюючи оголошення "Зніму квартиру".

Квартира з гаражем на балконі

Багатоповерхівка нового типу, з гаражами-лоджіями біля квартир, з"явиться цього року в житловому районі Кройцберг у Берліні. Будинок "Кар-лофт" — реконструйована під житло фабрика телефонного устаткування. Його мешканці автоліфтом підніматимуться на свій поверх разом із машиною за дві хвилини.
— Така парковка подобатиметься городянам значно більше за темні й безлюдні підземні паркінги, — впевнений архітектор-винахідник з Берліна Манфред Дік, 47 років.
У Манфреда четверо дітей. Він довго сушив голову над тим, як для жителів багатоповерхівки забезпечити такий же комфортний доступ до авта, що й у власників заміських будинків.
Покупцям "квадрат" житла в "Кар-лофт" коштуватиме 2750 євро. Площа квартир 150–250 кв. м. За бажанням між спальнею господарів і лоджією-гаражем встановлять скляну стіну. На кожному поверсі передбачено зимові сади на 45–60 кв. м. Як повідомляє німецька газета "Ді Вельт", подібні проекти розробляють для Відня та Гамбурга.

Зараз ви читаєте новину «Однокімнатну малометражку в Броварах здають за 150 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути