пʼятниця, 15 лютого 2008 17:27

Кияни вкладають гроші в земельні ділянки

 

Двокімнатну квартиру на столичному житломасиві Теремки Олег Сич, 47 років, продав після розлучення з дружиною. Їй 2006-го купили однокімнатну готельку на просп. Глушкова. На решту, $15 тис., Олег шукав для себе хату в селі.

— На нашому житломасиві дешевше як за 90 тисяч доларів квартири не продавали, а ближче до центру — ще дорожче, — згадує. — Кредиту мені не давали, бо заробітки замалі. До того ж треба було забирати з села 80-річну матір. В однокімнатці нам було б тісно.

У передмістях, Хотові, Гатному та Крюківщині, хати продавали не дешевше $80 тис.

— За таку ціну виставляли будинки без туалету і ванни. Лише чотири стіни, двері та вікна, — продовжує Сич. — Кілька хат пропонували без газу: "Труба по вулиці прокладена, підведете собі".

Знайомі порадили їхати за 40–50 км від Києва. Там дешевше. На пошуки Олег витратив півроку. У селі Германівка Обухівського району добротну цегляну хату на 70 кв. м продавали за $25 тис.

— Туалету і ванни, ясна річ, немає, зате водяне опалення на газу працює, — каже. — Ще є город на 30 соток і яблуневий садок.

Олег одразу дав завдаток. За місяць оформив п"ятирічний кредит на $10 тис. Щомісяця повертає банку по $200.

— Це був найдешевший варіант, — пояснює Олег. — Господарі потім пояснили, що півроку не могли знайти покупця, тому ціну не підвищували. За рік таку ж хату в Германівці купили й мої друзі. Вони заплатили 65 тисяч доларів.

За 15 соток у селі Білогородка, що за 10 км від столиці, киянин Руслан Корнієнко, 34 роки, заплатив $30 тис. Думав збудувати там хату. Разом із дружиною та 4-річною донькою він жив у однокімнатній малометражці на столичній Шулявці.

Район обжитий, дороги асфальтовані. Такі ділянки цінуються найбільше

— Землю поблизу білогородської овочебази ми брали в 2001 році, — розказує Руслан. — Збудували там двоповерхову хату і продали. За виторг поряд купили дві ділянки.

За шість з половиною років ціни зросли в сім разів, порахував киянин. Раніше ділянки углиб поля місцеві селяни продавали по $1,5 тис. за сотку, ближче до асфальту та ліній електромереж — по $2 тисячі. Тоді на продаж виставили кілька тисяч ділянок. Нині їх усі викупили.

— Ми шукали по газетних оголошеннях, — каже Руслан. — Як правило, натрапляли на ріелторів. Ділянки недалеко від дороги виставляють по 15 тисяч за сотку.

Нові ділянки Руслан купив без торгу.

— На одній збудую хату для сім"ї, а друга буде в мене як капіталовкладення, — пояснює. — За рік вона подорожчає не менш як наполовину. З вигодою продам.

38-річний Валерій Олефіренко купує ділянки під забудову ближче до столиці. Земля там дорожчає швидше. Приміром, 0,01 га в селі Новосілки, що межує із житломасивом Теремки, нині коштує $30–50 тис.

— 2000-го року я там купив кілька ділянок по 5–6 соток, — каже Валерій. — У селян там по 30–40 соток городу. Багато хто продав по два-три шматка. Сотка тоді коштувала 600–800 доларів.

Район обжитий, дороги асфальтовані. Газ та електромережа є на кожній вулиці. Такі ділянки цінуються найбільше, запевняє Олефіренко. Дві таких чоловік залишив собі. Будує триповерхові будинки. Теж на продаж.



Ділянки біля автотрас удвічі дорожчі


"Вторинний ринок житла, тобто квартири на старих житломасивах Києва, 2007 року стояв, ціни не зростали", — запевняє Ігор Однопозов, 42 роки, президент Спілки фахівців із нерухомості Києва.

Протягом 2000-2006 року кожну другу квартиру в столиці купували для перепродажу. Нині в Києві зводять багато житла.  Попит знизився. Спекулянти побоюються вкладати гроші в багатоповерхівки. Зате скуповують ділянки під забудову. Найбільше цінуються нові котеджні містечка. У Конча-Заспі, південній околиці столиці сотка коштує до $65 тис. Така ж ціна на столичній вул. Добрий Шлях. Це старий район одно-двоповерхової забудови неподалік Московської площі.

На Лівобережжі найдорожча земля — від Харківської площі до аеропорту "Бориспіль". Приміром, сотка в селі Гора, за 15 км від столиці, коштує $15 тис.

— Ділянка в котеджному містечку, звідки є виїзд на автобан до "Борисполя", того й ціна висока, — пояснює 41-річна Валентина Гунько з агенції нерухомості "Бориспільське житло". — Дорого вам у Горі? Купляйте в Малій Олександрівці. Там сотка — по шість тисяч доларів. Село за два кілометри вбік від автотраси.

У радіусі 15 км від Києва ділянки під забудову продають не дешевше $10 тис., каже ріелторка. Із початку 2007-го земля в Бориспільському районі подорожчала вдвічі.

У ціні й краєвиди. Тому в селі Стайки Кагарлицького району, за 65 км від столиці, сотка коштує $2500, а в самому райцентрі — $500–600. За 100 км від Києва землю пропонують від $300/сотка. Однак у селі Семигори Богуславського району, що межує з Черкаською областю, ціна сотки — $1000. Киянам подобаються мальовничі краєвиди. Будують там дачі.

Зараз ви читаєте новину «Кияни вкладають гроші в земельні ділянки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути