середа, 03 березня 2010 18:25

Будинок із соломи обійшовся в 240 тисяч гривень

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Для стін Володимир Липко купив житню солому. В ній не заводяться гризуни
Для стін Володимир Липко купив житню солому. В ній не заводяться гризуни

Подружжя Ольга й Володимир Липки з Рівного продали квартиру й купили 25 соток у селі Кам"янка Острозького району на Рівненщині. Там звели будинок із солом"яними стінами.

— Ми вчотирьох мешкали в однокімнатці. Синам 9 і 12 років. На більшу квартиру не було грошей. В Інтернеті вичитав про спорудження житла з екологічно чистих і дешевих матеріалів — соломи, дерева та глини, — розповідає Володимир Липко, 33 роки.

Ділянку під лісом, на околиці села, купили за $2 тис. Нове житло проектували самостійно. Будинок на два поверхи має понад 100 кв. м. На першому — вітальня з каміном, кухня, спальня, санвузол і котельна. Нагорі — три спальні, душова й туалет.

Спершу виготовили проект і проклали півкілометра ліній електропередач. Бетонний фундамент обійшовся у 24 тис. грн.

— Це вже з роботою бетонярів, — уточнює Володимир. — Готовий розчин замовили на заводі в Рівному. Привезли його бетоновозом.

Фундамент тверднув тиждень. Далі чоловік самотужки монтував каркас із дерев"яних брусів 15х15 см. Витратив на них 32 тис. грн. Проміжки заповнили пресованою житньою соломою. У фермерів купили 500 тюків по 6 грн.

— Солому нічим не обробляв. Житню, на відміну від пшеничної чи ячної, не їдять гризуни. Її здавна селяни використовували в будівництві, — каже Володимир.

На першому поверсі зробили стяжку. Стіни мансардного поверху оббили дошками. Встановили 14 металопластикових вікон за 13 тис. грн.

Поставив два котли — електричний та для дрів

Водяне опалення працює з двома котлами. Один електричний. На випадок, якщо не буде електрики, встановили ще й котел для дрів та вугілля. Щоб скоротити витрати, Володимир змонтував його власноруч. Обійшовся у 15 тис. грн. Самотужки проклав водогін і каналізацію. 6-метровий колодязь викопали майстри. Потім Господар обтинькував будинок сумішшю глини, гашеного вапна й цементу. На них витратив ще 7 тис. грн. Дах укрив металочерепицею. На неї пішло удвічі більше. Упорався з будівництвом самотужки за півроку.

Загалом родина витратила на нове житло 240 тис. грн.

— Залишилися оздоблювальні роботи. Плануємо в квітні–травні відсвяткувати новосілля, — говорить господар.

Інженер-будівельник Святослав Євтушенко, 31 рік, ініціює зведення в селі Радиславка, за 12 км від Рівного, житлового комплексу. Основним будматеріалом стане солома.

— У Нідерландах, Німеччині, навіть Білорусі, вже є такі містечка. А в Україні досі вважають, що солом"яна хата недовговічна. Це перебільшення. Дерево, глина та солома перевірені тисячоліттями, до того ж нешкідливі для здоров"я, — каже.

Продажі житла впали вдесятеро

У січні цього року в Україні продано не більше 350 квартир, будинків та земельних ділянок, порахувала компанія "МПП консалтинг".

Це вдесятеро менше, ніж позаторік у січні. Ціни у гривнях зменшилась на 20–30%.

— Продажі й надалі погіршуватимуться, бо до нерухомості тепер не виявляють інтересу, — каже 43-річний Олександр Рубанов, президент спілки фахівців з нерухомого майна України. — Ціни і далі знижуватимуться. Але спрогнозувати нижню планку цін — складно. Бо останні кілька років вартість нерухомості була в кілька разів завищена.

Зараз ви читаєте новину «Будинок із соломи обійшовся в 240 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути