четвер, 17 червня 2010 03:00

Як оформити батьківську спадщину

Мої батьки померли 10 років тому. Я єдина спадкоємиця, але не можу переписати хату й ділянку на себе, бо потрібні гроші. Хоча нібито земельні ділянки можна приватизувати безплатно.

Запитує Орися Липна з села Дуплиська Тернопільської області


Відповідає Олександр Кротенко, 24 роки, радник столичної юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс":

— Постанова Кабміну за номером 844 від 5 серпня 2009 року забороняє стягувати з громадян плату за оформлення й видачу державних актів на право власності на земельні ділянки, за послуги з розробки документації із землеустрою. Також заборонено вимагати внески до благодійних та інших фондів.

Але за видачу свідоцтва про право спадщини сплачують державне мито в сумі 34 гривні. Документ краще оформляти в державній нотаріальній конторі. Зі свідоцтвом ви маєте звернутися в районне бюро технічної інвентаризації, БТІ. Там внесуть зміни до своїх документів та видадуть правопосвідчуючий документ на будинок. Щодо земельної ділянки, то тут є кілька шляхів вирішення проблеми, залежно від ситуації.

Якщо ділянка перебуває у власності батьків, є державний акт на право приватної власності на землю, тоді нотаріус, який видав свідоцтво про право на спадщину, має звернутися з письмовим запитом до райвідділу земельних ресурсів. Не більш як за 14 днів там мають підтвердити, що державний акт на право власності на земельну ділянку не виданий новому власнику.

Щойно нотаріус отримає письмове підтвердження, він вилучить акт зі своїх справ, зробить позначку про перехід права власності та долучить до свідоцтва про право на спадщину. Після цього відділ земельних ресурсів робить позначку про реєстрацію прав на ділянку на підставі свідоцтва про право на спадщину та раніше виданого державного акту. Процедура має тривати не довше 14 днів. Законом заборонено вимагати інші документи.


Однак ділянка, де стоїть батьківська хата, могла бути лише в користуванні, а не у власності.

Тоді слід подати в сільраду заяву про надання у власність земельної ділянки, яку раніше надавали батькам у користування. Сільська рада приймає рішення без плати. Тоді ви маєте подати до райвідділу земельних ресурсів заяву про видачу державного акта на землю, копію рішення сільради, копії усіх сторінок паспорта, довідки про надання ідентифікаційного номера.

Зараз ви читаєте новину «Як оформити батьківську спадщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути