Ексклюзиви
пʼятниця, 09 серпня 2024 17:30

Ляпас Путіну та цілі України в Курській області: про що пишуть світові ЗМІ

Україна з вівторка веде несподіваний і успішний наступ у Курській області Росії захопивши 11 населених пунктів і 350 кв км, пишуть світові ЗМІ.

Західні партнери не проти використання їх техніки на території РФ. Ціль може бути у тому, щоб зупинити наступ росіян на Донбасі та створити буферну зону, яка стане предметом торгу на майбутнє, вказують західні медіа.

Gazeta.ua проаналізувала матеріали іноземних видань.

"Українські війська захопили 350 кв км у Курській області", The Financial Times, Велика Британія

Україна захопила 350 кв км у Курській області Росії. Її сили розширюють та зміцнюють свою присутність на третій день найбільш зухвалого контрнаступу Києва у війні. Зустрічаючись у середу з вищим керівництвом РФ Путін назвав наступ "масштабною провокацією".

Раптова операція почалася на світанку у вівторок і відтоді зосереджена на маленькому російському містечку Суджа і околицях, включаючи газотранспортну станцію на одному з останніх трубопроводів, які все ще постачають російський газ до Центральної Європи. Інститут вивчення війни заявив, що ЗСУ захопили 11 населених пунктів. Українська бронетехніка просунулася на 10 км від міжнародного кордону.

Автор: скріншот
  Під час рейду на Курщину українській бійці захопили в полон чимало російських солдатів
Під час рейду на Курщину українській бійці захопили в полон чимало російських солдатів

Київ не коментує операцію. Західні союзники дали зрозуміти, що з ними не консультувалися, але Україна має автономію у плануванні ударів.

Регулярні сили з принаймні чотирьох бригад беруть участь в операції

На відміну від минулих транскордонних рейдів, які проводили проукраїнські російські підрозділи, зараз регулярні сили з принаймні чотирьох бригад беруть участь в операції.

Україна значною мірою залежить від військової підтримки Заходу, особливо від США. За словами українських чиновників, вона покладається на розвідку Америки, яка допомагає планувати та проводити операції. Але речник Держдепу Метью Міллер заявив у середу, що нічого не знав про наступ і запитає у Києва більше деталей.

"Даємо їм обладнання, консультації. Але коли справа доходить до щоденної тактики, то іноді спілкуємося про це, а іноді - ні. Вони приймають рішення", – каже він.

Бойові машини США Stryker і німецькі Marder були на території РФ. Міллер каже, що Україна має право використовувати західне обладнання у операціях.

Представник міноборони Німеччини сказав, що "мета влади Німеччини - підтримати Україну в її боротьбі з російським агресором".

Єврокомісія в четвер заявила, що Україна має "право захищатися", що "включає нанесення ударів по ворогу на його території".

Цілі Києва досі непрозорі

Президент Володимир Зеленський у середу заявив, що "чим більше тиску на Росію, на агресора, який приніс війну в Україну, тим ближчим буде мир. Справедливий мир через справедливу силу". Він додав, що консультувався щодо подальших дій з головкомом Олександром Сирським.

Цілі Києва досі непрозорі, хоча одна з них в тому, щоб змусити Росію відвести війська від власного наступу в Україні. Міноборони РФ в середу повідомило, що надсилає підкріплення до Курська.

Генерал-майор австралійської армії у відставці Мік Райан написав у четвер, що атака "може бути спробою сповільнити чи зупинити російський імпульс у її наступальних операціях, які тривали протягом 2024 року".

Український контрнаступ відбувся в момент, коли російські війська на Донбасі продовжують йти вглиб України. Райан каже, що іншими стратегічними цілями може бути "підвищення морального духу" українців і "зміщення наративу про війну на більш позитивний для України".

Захоплення території ворога перед переговорами також може бути ціллю, каже він: "Вести переговори з частиною території ворога в руках значно краще, ніж без неї".

"Друга Курська битва", The Economist, Велика Британія

Через три дні від початку, раптовий рейд України в Курську область РФ не має ознак вщухання. З початку операції вранці 6 серпня десятки російських солдатів вбиті чи взяті в полон. Почалися перегони, щоб зупинити просування і не дати українцям окопатися.

До 8 серпня українські сили просунулися до Суджі, що за 10 км від кордону, та Коренево, що в 15 км у глибині Росії. В обох містах тривають запеклі бої. Менші українські підрозділи відкололися і ведуть бої ще глибше. На відео з першого дня, видно велику групу російських полонених.

Багато чого досі незрозуміло – зокрема, масштаби операції. ЗСУ замінували головну дорогу, що веде на південний схід до Бєлгорода, і має значні засоби ППО в цьому районі. З огляду на успішний початок, українці можуть залучити більше резервів, попри власні тонкі лінії на Донбасі.

Рейд на Курщину оповитий хмарою таємничості

Рейд на Курщину оповитий хмарою таємничості. Західні уряди були заскочені зненацька. Шок, несподіванка і тиша нагадують дії України перед блискавичним наступом на Харківщину в кінці 2022-го.

Автор: eastnews.ua
  Із Суджі та навколишніх сіл евакуюються росіяни
Із Суджі та навколишніх сіл евакуюються росіяни

Джерело в розвідці каже, що Україна задоволена першими успіхами операції, яка паралізувала Росію. За його словами, зараз РФ використовує елітних солдатів у небезпечний спосіб, щоб зупинити наступ. А ЗСУ просувається лише туди, де це має сенс: "Росіяни роблять дурні помилки через корумпований менеджмент зверху вниз, який віддає перевагу хорошим новинам над правдою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мирні плани. Що Дмитро Кулеба привіз із четвертого турне по Африці

Вторгнення на Курщину після невдач під Києвом, у Харківській області та на Херсонщині - "четверта велика невдача" російських генералів у механізованій, маневреній війні.

Попередні транскордонні рейди здебільшого проводили під керівництвом розвідки. Цю операцію – проводить ЗСУ. Регулярні частини армії вперше приєдналися до рейдів. Люди ще можуть сумніватися, чи розумно виділяти стільки військ для вторгнення в Росію, поки критичні лінії фронту слабкі. Відповідь буде залежати від успіхів.

Джерело в Генштабі порівнює це з грою в шахи. Подальші кроки України будуть залежати від відповіді Росії. Чи перекине РФ резерви з сусіднього Харківського театру? Чи від кривавого наступу на Донбасі, де малочисельні сили ЗСУ намагаються утримати Покровськ? Послаблення тиску в іншому місці було б самоціллю.

У центрі уваги – газоперевантажувальна станція "Суджа"

Більша стратегічна мета теж є. У центрі уваги – газоперевантажувальна станція "Суджа". Це єдина діюча точка входу російського газу до газопроводів Європи. Не зрозуміло, яку користь контроль над нею може принести Україні.

Україна та Росія зацікавлені в її безперебійній роботі, враховуючи плату за транзит, сплачену Києву, і фінансові труднощі "Газпрому", який бореться під тягарем санкцій.

Російські провоєнні соцмережі припускають, що ЗСУ прагнуть захопити Курську АЕС, що за 60 км від кордону, як око за око проти окупації Росією ЗАЕС. Джерело в українському Генштабі припускає, що це малоймовірно, бо для цього знадобиться 80-кілометровий марш від кордону та більші сили.

"Без належно організованих сил ЗСУ повторять помилки росіян на північ від Києва 2022-го. Ми відрізали їхні лінії постачань, і вони стали легкою здобиччю", - каже джерело.

Те, що Україна залучила механізовані сили, включно з танками, ускладнить її матеріально-технічні проблеми. Бронетехніка потребує багато палива та обслуговування.

Будь-яку нову українську лінію оборони на території Росії було б дуже важко утримати

Більш здійсненною ціллю може бути створення ганебної "буферної зони" на кордоні, подібної до спроб Росії створити її в сусідній Харківській області протягом останніх трьох місяців. Це навіть може стати розмінною монетою в майбутніх переговорах.

Будь-яку нову українську лінію оборони на території Росії було б дуже важко утримати. Але це було б публічним ляпасом Путіну. Для нації, яка більшу частину минулого року прагнула хороших новин, це вже щось.

"Росія оголосила надзвичайний стан на Курщині", Politico, США

Росія оголосила надзвичайний стан у Курській області в середу, коли ЗСУ продовжили атаку. Попри деякі міжнародні занепокоєння, ЄС заявив, що Київ має право воювати на території Росії.

"Україна веде законну оборонну війну, засновану на міжнародному праві. Київ має право захищатися. Це право включає нанесення ударів по ворогу на його території", - заявив у четвер речник Єврокомісії Петер Стано.

Україна офіційно не коментує військову активність на Курщині. Не згадуючи про Курськ, президент Зеленський сказав у середу: "Важливо продовжувати знищувати ворога. Чим сильніший тиск на Росію, тим ближче мир".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові обличчя. З ким працюватиме українська влада до виборів у США

"Це не перше вторгнення в Росію, але перше в такому масштабі за участю ЗСУ, а не проксі груп", - каже директор з військових наук RUSI Метью Севілл.

Україна робить дії, які дивують росіян

Севілл каже, що цього разу елемент несподіванки відрізняється від попередніх атак, виявляючи "слабкі місця" уздовж російського кордону.

"Ціллю може бути що завгодно - від захоплення більшої кількості військовополонених для майбутніх обмінів до знищення військових об'єктів", - каже Севілл.

"Добре, що Україна робить дії, які дивують росіян. Київ займає оборонну позицію і не може провести операцію, щоб витіснити Росію зі своїх окупованих регіонів, але активно захищається. Не можна дозволяти росіянам спокійно готувати нові атаки", – каже польський генерал у відставці Роман Полко, колишній командувач спецназом Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Ляпас Путіну та цілі України в Курській області: про що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути