Ексклюзиви
середа, 07 серпня 2024 20:15

Нові обличчя. З ким працюватиме українська влада до виборів у США

У Сполучених Штатах Америки - стратегічному партнері нашої країни - відбулися кадрові зміни.

Чому вони важливі для України, розбиралася Gazeta.ua.

Майже офіційно

Дональд Трамп увечері 6 серпня нарешті отримав конкурентку від демократів. 99% делегатів Демократичної партії в ході онлайн-голосування підтримали висунення Камали Гарріс на посаду президента США. Вона ще не є офіційною кандидаткою від демократів - потрібно формальне затвердження результатів голосування на з'їзді 19 серпня у Чикаго. Але несподіванки малоймовірні, тому Гарріс стане першою в історії США чорношкірою жінкою-кандидаткою в президенти від великої політичної партії.

Альтернативи Гарріс на зібранні не знайшлося - вона була єдиною кандидаткою. Напередодні американські ЗМІ повідомляли про інтенсивні консультації Камали Гарріс із губернаторами-демократами щодо кандидатури віце-президента. Від неї очікували конкретики ще з 21 липня, коли Джо Байден оголосив про відмову балотуватися на другий термін. Імовірним віце- вважали губернатора Пенсильванії Джоша Шапіро. Нарешті 6 серпня Гарріс назвала свого "дублера" - ним став губернатор штату Міннесота Тім Вальц.

Автор: eastnews.ua
  Тім Вальц може стати віце-президентом США, якщо главою держави стане Камала Гарріс
Тім Вальц може стати віце-президентом США, якщо главою держави стане Камала Гарріс

Кого заслуговує Америка

"Віце-президент, якого заслуговує Америка", - так представила Камала Гарріс свого напарника.

На мітингу демократів у Філадельфії, де відбулося представлення Тіма Вальца, учасники вітали вибір своєї кандидатки у президенти. Чому?

Американські оглядачі звернули увагу на маловідомість Тіма Вальца на загальнонаціональному рівні, у цьому він схожий на Камалу. Отже, в Білий дім готові прийти нові обличчя.

Тіму Вальцу 60 років, він зовні чимось нагадує Джо Байдена

Тіму Вальцу 60 років, він зовні чимось нагадує Джо Байдена (і є майже ровесником Гарріс). Розпочинав як учитель середньої школи та тренер команди, служив у Нацгвардії. Є ще одна важлива риса: кандидат у віце-президенти від демократів походить з тієї самої "робітничої Америки", що й дублер Дональда Трампа - Девід Венс. На його рахунку кілька реалізованих важливих соціальних ініціатив: легалізація абортів. безкоштовні обіди учням державних шкіл, а також видача водійських прав мігрантам (у тому числі, нелегальним). Цікаво, що навіть прізвища кандидатів у віце- подібні: Венс - Вальц. До слова, як і Венс, походить з бідної родини.

Команда Гарріс покладає надію на Вальца на Верхньому та Середньому Заході: штати (особливо Мічиган, Вісконсін та Міннесота) у цій смузі традиційно є "блоками" для перемог демократів. Венс уже встиг розкритикувати майбутнього опонента за ідеї перенести робочі місця до Китаю, а в США розвивати "зелену" енергетику.

"Він (Вальц) саме той, що потрібен Гарріс, бо з тих хлопців, котрі знаходять відгук у центрі країни, - вважає вчитель з Делавера Ендрю Кемброн. - Це прогресивний кандидат, чого у демократів не було з часів Обами у 2012 році".

Джош Шапіро був би жахливим вибором

На його думку, конкурент Вальца - Джош Шапіро був би жахливим вибором, оскільки має підкреслено проізраїльську позицію та "прославився" жорстким придушенням пропалестинських протестів в університетах штату.

Донори Демпарії схвально оцінили вибір Вальца, оскільки від його оголошення кандидатом у віце-президенти надійшло за добу понад 20 мільйонів доларів пожертв. Ще б пак - Вальц обіцяє "політику радості". "Треба було показали всім, що після перемоги Гарріс Америка під орудою чорношкірої жінки-президента не стане догори дригом, а залишиться, якою є", - зазначили оглядачі The Washington Post.

5 кроків для відновлення України

На тлі завершення кадрової інтриги у Демпартії США сталася важлива більше для нашої країни кадрова ротація - спецпредставниця з економічного відновлення України Пенні Пріцкер оголосила, що йде з посади.

"Тривалість повноважень посади Пенні Пріцкер обмежена одним роком за законом, але робота, котру вона розпочала, буде продовжена", - пояснив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Пріцкер запропонувала план з 5 кроків, загальним обсягом у 480 мільярдів доларів США (у вигляді інвестицій), котрий залишиться без суттєвих змін за будь-якого розвитку подій на президентських виборах у США.

"З обох боків є розуміння того, що поставлене на карту, - наголосила Пріцкер у коментарі Bloombеrg. - Мова йде про безпеку США".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві з трьох. Що вже здобула Україна в Африці

Порадила підготувати більше готових проєктів.

Реалізовувати план буде заступник держсекретаря з управління ресурсами Річард Верма

Реалізовувати план буде заступник держсекретаря з управління ресурсами Річард Верма, котрий, вірогідно, куруватиме роботу нової структури - Міжвідомчого підрозділу з реконструкції на відновлення.

На підрозділ, за рекомендацією Пріцкер, буде поставлений високопоставлений, шанований у всьому світі діяч для забезпечення стратегічного керівництва у відповідності з демократичними пріоритетами уряду та єворатлантичними стремліннями.

Подальша взаємодія

Обидва "нові американські обличчя" не чужі для України. Річард Верма юрист за фахом, дипломат, був послом в Індії, звідки походить його родина. Працював і в приватному секторі - наприклад, головним юридичним директором у Mastercard. В Україні був у 2023 році на зустрічах з віце-прем'єром Олександром Кубраковим і з міністром фінансів Сергієм Марченком.

Варто зазначити, у червні-липні Верма активно відвідував Вірменію та спілкувався там з послами ЄС, Франції та Індії. Він також просував активізацію співробітництва США з Вірменією. Тому проблеми конфліктних територій йому відомі не з чуток. З огляду на план Пенні Пріцкер, Верма зосередиться, переважно, на правових особливостях реалізації проєктів, а також на менеджменті співпраці України та США у сфері відновлення.

"Він і до цього був активно залучений до співпраці за поточною посадою", - зазначила амбасадорка України в США Оксана Маркарова. Вона також додала, що Пенні Пріцкер, скоріш, не стоятиме осторонь, а "продовжуватиме бути частиною українського успіху у боротьбі за перемогу України".

Вальц підтримує Україну

А от від Тіма Вальца очікують конкретизації політики Білого дому щодо України у разі перемоги Камали Гарріс. "Ключове питання, в яких форматах і в якому масштабі буде підтримка України, - зазначив політолог Ігор Рейтерович. - Тім Вальц однозначно не підтримує РФ, але він не акцентувався на своїх поглядах через посаду. Він є губернатор і займався питаннями шату. Але на рівні публічного позиціонування Вальц підтримує Україну. Після офіційного оголошення (кандидатом у віце-) буде висловлюватися частііше та конкретніше по нашій країні".

Утім, Вальц може не відриватися і від регіональних проблем у своїй риториці по Україні, оскільки його штат підписав договір про партнерство Міннесоти з Чернігівською областю України. Подія сталася у лютому 2024 року, в угоді йдеться про поглиблення взаємодії в аграрному секторі.

Зараз ви читаєте новину «Нові обличчя. З ким працюватиме українська влада до виборів у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути