середа, 16 лютого 2022 02:49

Як виглядав би напад Росії на Україну – інтерв'ю екс-командувача сухопутних військ Польщі

Командувач сухопутних військ Польщі 2006-2009 років генерал Вальдемар Скшипчак (Waldemar Skrzypczak) в інтерв'ю journal.pl проаналізував можливий сценарій ведення війни російською армією в Україні та спрогнозував великі втрати солдат агресора. Gazeta.ua публікує повний переклад цієї розмови.

Під час нашої грудневої розмови про ситуацію на українсько-російському кордоні ви сказали, що "потенціал, який росіяни накопичили на кордоні, недостатній для проведення наступальної операції, щоб гарантувати успіх", і що хоча Росія як держава має перевагу перед Україною, цього не буде достатньо на цьому напрямку. Що змінилося за останні два місяці?

- Росіяни зміцнили свій потенціал у цьому регіоні. Але, на мою думку, він і надалі недостатній, щоб провести масштабну операцію по всій Україні, розбити українську армію, позбавити її здатності захищатися і позбавити український народ здатності чинити опір.

Потенціал, який вони накопичили, дає їм перевагу перед українцями три до одного. Наголошую, що йдеться не про кількість солдатів, а про потенціал. За кількістю солдатів ці сили подібні, оскільки українська армія налічує близько 140 тис. солдат в окопах. Але різниця в озброєнні та техніці дає росіянам вищезгадану перевагу три до одного.

Ви сказали, що для успіху удару на головному напрямку атаки перевага нападників має бути 5-6 до одного.

- Військові відрізняють заздалегідь підготовлену оборону, тобто постійну оборону, де солдати готувалися місяцями, де артилерія має свої позиції, розбиті дороги, розставлені мінні поля, тощо, та тимчасову оборону, де захисники мають два або три дні на її створення, а іноді навіть менше. Така оборона проривається з перевагою три до одного, але тепер українці заздалегідь підготувалися. Російські командири, яких я вважаю добре підготовленими, не приймуть рішення прорвати цю оборону.

Російські командири, яких я вважаю добре підготовленими, не приймуть рішення прорвати цю оборону.

Великі втрати російської армії

Але, ймовірно, це буде рішення не командирів, а президента Путіна.

- Але і цей політик до певної міри прислухається до військових. Такий наказ завдасть російській армії великих втрат, що якось треба буде пояснювати.

Ви кажете, що цього потенціалу не вистачить, щоб захопити Україну і розгромити українську армію. Але для чого цього потенціалу достатньо?

- Росіяни збирають війська в окремих регіонах і, ймовірно, планують нанести там удари. Війська збираються не рівномірно, а так, щоб створити перевагу. Наприклад, на півночі, вздовж лінії Дніпра, зібрано 1-у Гвардійську бронетанкову армію, яка має великий потенціал. Але й українці там мають свої війська, бо знають, що це зручний район для нападу на Україну.

Несподіванка для росіян є ключовою, у них дуже розвинене оперативне маскування

Не робитиму прогнозів, результат тієї війни важко передбачити. Відкрите питання — як діятимуть росіяни? Згідно своїх доктринальних документів? Вони завжди роблять ставку на несподіванку, але в цьому випадку це, очевидно, неможливо, оскільки всі стежать за переміщенням військ навіть на рівні одного танка. Несподіванка для росіян є ключовою, у них дуже розвинене оперативне маскування - вони проводять фіктивні операції в одному районі, щоб завдати удару по іншому. Але зараз їм буде важко.

Як би відбувалася б така атака "згідно з підручником"?

- Коли оборона підготовлена заздалегідь, росіяни починають повітряну наступальну операцію. Спочатку наносяться ракетно-артилерійські удари по системах протиповітряної оборони, потім ударна авіація цілить в центри управління. Коли заходи протиповітряної оборони знищені або порушені, а російські ВПС мають перевагу в повітрі, вони атакують оборонні споруди і зрушать зі свого місця. Я не думаю, що вони атакують критичну інфраструктуру, тому що це призведе до великої кількості жертв серед цивільного населення. І вони не хочуть ненависті українців.

Який вплив на загальну ситуацію та загальний баланс справили нещодавні поставки зброї союзниками?

- Це зброя, яка використовується на тактичному рівні, для ближнього бою з танками та літаками на максимальній відстані 5 – 8 км, переважно з вертольотами та великими безпілотними літальними апаратами та штурмовою авіацією, т. зв. безпосередня підтримка наступаючих військ. На першому етапі операції російська авіація буде наносити удари з набагато більшої відстані. Якщо буде війна, то ця техніка в перші дні не стане у нагоді. У перші дні протиповітряну оборону розгромлять. Також росіяни неодмінно використовуватимуть радіоелектронні перешкоди, які засліплять українську техніку спостереження.

Зброя, надана союзниками, буде дуже корисною у боротьбі з танками, бронетехнікою та гелікоптерами.

Після нанесення ракетно-повітряних ударів та оцінки пошкодження оборонної інфраструктури розпочнеться наступ бронетанкових і механізованих військ, танків і піхоти за підтримки ракетно-артилерійських обстрілів і ударів повітряного десанту. Атака відбудеться лише на окремих напрямках і матиме на меті остаточне знищення оборони. Оточення сил противника та їх ліквідацію, а також захоплення міст, промислових об'єктів, ключових комунікаційних вузлів. Головна мета – позбавити супротивника можливості і волі захищатися та продовжувати війну.

І на цьому етапі зброя, надана союзниками, буде дуже корисною у боротьбі з танками, бронетехнікою та гелікоптерами.

 

Від наказу до початку операції – три дні

Американці різними каналами попереджають, що російська агресія не за горами, західні союзники більш-менш погоджуються. Українці пом'якшують настрій і вказують на те, що подібна ситуація триває вже кілька місяців, а росіяни сміються з цього і кажуть, що це якась істерика Заходу. То атакують, чи ні?

- Я переконаний, що американська розвідка ґрунтується на інформації, підготовленій росіянами. Сценарій і план цієї війни відомі дуже невеликій групі людей навколо Путіна, які ще не віддали наказ про проведення операції. Від наказу до реалізації операції проходить три дні. Війська підготовлені.

Я переконаний, що американська розвідка ґрунтується на інформації, підготовленій росіянами.

Я не вірю, що розвідка володіє інформацією, тому що в таких випадках росіяни вміють зберігати таємницю – це не Західна Європа, де важливі політики відносять документи журналістам. Я був би дуже обережний у будь-якому визначенні умов можливого початку війни. Адже поки що їх було декілька. На даний момент російські війська стоять за 100-120 км від кордону. Сигналом до початку операції буде, коли війська почнуть рухатися з районів виходу до кордону. Щоб операція почалася, їх артилерія має вийти на одну-дві доби раніше. Коли броньована дивізія рухається, вона ще повинна стояти 10-15 км від кордону, щоб заправитися і все перевірити. Потім проводиться розвідка для деталізації завдань на місцевості. Тож те, що операція починається, буде видно по масі військ, що прямують до кордону. Ми поки що нічого подібного не бачимо.

Кілька тижнів тому ЗМІ також повідомляли про те, що росіяни накопичують запаси крові і скоро буде агресія. Це фактично ідентифікатор того, що ось-ось будуть більш інтенсивні бойові дії, чи росіяни блефують?

- Справа в тому, що під час навчань двох дивізій у Білорусі, тобто близько 30 тис солдат, ставити польовий госпіталь – це нормально. Під час таких навчань перевівряються всі елементи, включаючи медичне забезпечення.

Як ви думаєте, росіяни з Білорусі повернуться додому?

- Білоруська армія вже кілька років перебуває в системі оперативного управління російської армії. Білоруська армія частково організована на російські гроші, білоруська система ППО вбудована в російську. У кращому випадку Лукашенко і його армія можуть пройтися самостійним парадом але й на це Путін має дати згоду. Про білоруську армію Лукашенку більше нічого сказати.

Білоруська армія вже кілька років перебуває в системі оперативного управління російської армії.

Під час нашої розмови в грудні ви сказали, що "Путін хоче бути за столом, він хоче бути вирішальним гравцем щодо майбутнього України".

- І він точно цього досяг. Його відвідують найважливіші політики, і, мабуть, йому це дуже подобається. Але ці війська на кордоні не можуть перебувати безкінечно.

Путін сподівається, що Захід йому якось піддасться і, схоже, німці і французи трохи поступляться. І він на це розраховує, бо тоді зможе протрубити успіх у Росії. Наприклад, такий успіх може бути, коли сепаратисти з Донбасу зможуть сісти за стіл переговорів у Мінську. Путін сподівається зберегти обличчя.

Я далекий від того, щоб сказати, що він хоче війни. Ніхто в здоровому розумі не хоче війни, яку не виграти. Якщо президент Зеленський продовжить правити Києвом, українці будуть чинити опір. І російські командири не божевільні, вони не хочуть, щоб їхні солдати загинули. Але Путін має вийти з цього з обличчям, і тільки Захід може йому це дозволити.

Якщо Захід наполягатиме в будь-якому аспекті, Путін проведе якусь обмежену операцію, якій може передувати певна провокація. Його виконавцем може бути Лукашенко, але це також може бути на Донбасі чи на сході України, де ще є росіяни, які мріють про Новоросію. Вони могли б підняти повстання і попросити Путіна про допомогу. Але в такому випадку це буде швидка і обмежена війна.

Путін перевіряє здатність НАТО реагувати. З військової точки зору, кілька членів альянсу провалили це випробування. Ось приклад Віктора Орбана. Настав час на ревізію позиції цих союзників.

Переклав Ігор Гошовський

Зараз ви читаєте новину «Як виглядав би напад Росії на Україну – інтерв'ю екс-командувача сухопутних військ Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути