Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 19:18

Здавачі молока перекрили дорогу молоковозам

Із минулої суботи до понеділка 50 жителів села Велика Павлівка Зіньківського району щоранку перекривали в"їзд молоковозам із траси Гадяч–Полтава. Так люди протестували проти зниження закупівельної ціни на молоко з 1,7 грн до 1,3 грн.

— У нас двоє дітей, — розповідають Світлана і Дмитро Ланчинські. — Один старшокласник, другий у Зіньківському аграрному ліцеї навчається. Щоденно на проїзд до райцентру та кишенькові витрати виділяємо синам 10 гривень. А прохарчуватися, за газ, світло заплатити?

Жителі Великої Павлівки тримають понад 500 корів. Багато селян, не маючи додаткового заробітку, живуть лише зі здачі молока. Із ними співпрацюють Пирятинський, Миргородський, Гадяцький молокозаводи. Узимку закупівельна ціна на молоко була 2,2 грн. У березні знизилася до 1,7 грн. Білоцерківський завод виробляє масло та козеїн.

— Змушені ціну опускати, бо немає збуту продукції, — скаржиться директор молокозаводу в селі Білоцерківка Великобагачанського району Віктор Кордубан. — Рентабельність майже нульова.

У Полтаві працюють дев"ять молокопереробних заводів та близько 20 невеликих приватних цехів. Вони приймають молоко від населення.

— Ніякого контролю над цінами не маємо. Можемо хіба що порадити виробникові не робити їх дуже низькими, — пояснює Микола Коросташов із обласного управління сільського господарства. — Якщо держава встановить мінімальну ціну, вона муситиме ті заводи дотувати.

За словами Коросташова, вихід із ситуації — створити профспілки молокоздавачів. Вони мають укладати угоди на здачу молока з молокопереробними підприємствами, а потім відстоювати свої права на законних підставах.

— Наша спілка існує на громадських засадах. Влада до нас не прислухається, — обурюється голова Зіньківської спілки молокоздавачів Іван Кулібаба. — Ми хочемо, щоб спілка була оформлена юридично. Хіба як почали страйкувати, тримали зв"язок зі всіма селами. Коли Великопавлівка почала страйкувати, до неї підключилося село Бобрівник. Добилися, що з 1,3 гривні ціни підняли до 1,4.

Голова Великопавлівської ради Яків Явдоха об"їздив зі спілчанами три місцеві молокозаводи. Підприємства погодилися підняти ціну на 10 коп. У вівторок селяни  припинили страйк.

— Заводи переживають, аби хоч ця ціна трималася, — бідкається голова. — А що простим людям робити, ніхто не каже.

Асоціація "Полтава Молоко" об"єднує вісім молокопереробних підприємств області. Тут нарікають, що подорожчання пального й витратних матеріалів та підвищення зарплат змушує піднімати ціну на продукцію. Через це їхній товар погано купують і їм нічим розраховуватися зі здавачами.

— Після вступу України до СОТ молоко взагалі братимуть лише від великих підприємств, — зазначають в асоціації. — У Європі продукцію наших дрібних здавачів називають навіть не молоком, а біологічною рідиною.

В області 60% зданого молока приймають від населення.

Зараз ви читаєте новину «Здавачі молока перекрили дорогу молоковозам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути