пʼятниця, 10 серпня 2007 07:04

З Монблану Віталій Хижняков подзвонив дружині-іменинниці

Автор: фото з архіву Віталія Хижнякова
  Голова Хорольської районної ради Віталій Хижняков з прапором Хорольського району на горі Монблан — висота 4 кілометри 810 метрів
Голова Хорольської районної ради Віталій Хижняков з прапором Хорольського району на горі Монблан — висота 4 кілометри 810 метрів

Голова Хорольської районної ради 44-річний Віталій Хижняков та киянин Олександр Слєпой піднялися на найвищу точку Західної Європи, гору Монблан, на кордоні Франції, Швейцарії та Італії. Сходження присвятили 70-річчю утворення Полтавської області, яке відзначатимуть за півтора місяця.

— Ідея народилася два роки тому, коли прочитав статтю "Наші на Монблані", — каже Віталій Вікторович. — Свого часу я займався гірським туризмом та альпінізмом.

Попутників Віталій шукав на інтернет-форумах та через знайомих туристів. Охочих поїхати до Франції за власні кошти зібралося 18 осіб. Візу дали  сімом. У подорож вирушили п"ятеро — Віталій Хижняков із 19-річним сином Віктором, киянки Олена Нелюбяща та Тетяна Трайно з сином Олександром Слєпим.

Уранці 11 липня виїхали з Києва Віталієвим мікроавтобусом "Форд Транзит". Зупинялися в угорському Будапешті, австрійському Відні. Ночували в Італії. Кінцевим пунктом стало французьке місто Шамані, яке вважається Меккою світового альпінізму.

На вершину збиралися лише Віталій та Олександр. Висота Монблану — 4810 м. Дорогу розбили на три етапи.

— Найскладнішим був другий, — каже Віталій Вікторович. — Це переважно скелястий проміжок. Його долають протягом чотирьох-шести годин.

На штурм пішли 16 липня о четвертій ранку. Відпочили годину в покинутій хижі, поснідали. Об 11.15 за київським часом уже були на вершині. Хижняков зателефонував дружині Марії в Хорол — привітав із днем народження.

— Зв"язок був чудовий! — згадує.

Українці сфотографувалися з прапором Полтавщини й Хорольського району та майкою мотобольної команди "Нива-Вишняки". Усе забрали з собою. За годину вітер перетворив би полотнище на ганчірку.

— Це нам ще пощастило з погодою. Температура була мінус десять. Наступного дня знизилася ще на п"ять градусів, а вітер був — шквал. У лавині загинули шестеро альпіністів.

Після спуску з гори українці заїхали до Парижа. Хижняков купив  дружині парфуми в магазині "Сіфора" на Єлисейських полях.

У Київ повернулися 25 липня. Загалом подолали понад 7 тис. км. У Європі жоден поліцейський український мікроавтобус не зупинив. Від української митниці до Києва зупиняли п"ять разів.

Зараз ви читаєте новину «З Монблану Віталій Хижняков подзвонив дружині-іменинниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути