Ексклюзиви
понеділок, 24 вересня 2012 06:45

"Шофер з поламаною ногою вискочив із маршрутки"

Автор: Фото: Микола МАРЧЕНКО
  Миргородець Олег Мельник потрапив у аварію на маршрутці полтавського перевізника ”Дев’яточка”. Витратив на лікування 18 тисяч гривень
Миргородець Олег Мельник потрапив у аварію на маршрутці полтавського перевізника ”Дев’яточка”. Витратив на лікування 18 тисяч гривень

— Того вечора не міг нічим виїхати з Києва на Миргород. Лишилися  маршрутки. Пішов на "Дев'яточку". То нова серед перевізників. Бігає на Полтаву, Харків, Київ, — розповідає 36-річний Олег Мельник із Миргорода.

Місяць тому маршрутка "Мерседес-Спринтер", якою він їхав, розбилася під містом Пирятин. 15 пасажирів постраждали, один загинув.

— Сидів спереді біля дверей. У салоні працював телевізор, поглядав то на нього, то на трасу. Маршрутка ішла більше ста кілометрів за годину, — продовжує Олег Мельник. — Глянув на дорогу — метрів за 20 фура приторможує. Видно, ішла на поворот. А ми летимо на всій швидкості. Всередині щось йокнуло. Кричу водітєлю, мужик, ти що робиш? А він, видно, придрімав за рулем. Так і влетіли на повній у зад грузовика.

Мельник перекладає у руках милиці.

— Отямився на дорозі. Мабуть, двері від удару відкрилися чи їх відірвало. Мене викинуло на трасу. Помню, стогін. Такий важкий, аж душу рве. Стогнали у маршрутці, десь на дорозі. За водієм на першому сидінні сидів хлопець. Він помер на місці. Шофер з поламаною ногою вискочив з маршрутки, пробіг у шоці довкола автобуса. Я лівим оком не бачу. І все мацаю, куди ділося око. Видно, якраз по трасі проїжджав Юрій Кармазін, народний депутат. Бо він підійшов до мене присвітив фонариком, допоміг прийти до тями. Потім допомагав перев'язувати людей і переносити.

Олег Мельник пролежав тиждень у реанімації Пирятинської районної лікарні. У нього струс головного мозку, крововилив у ліве око, закритий  перелом лівих руки і стегна. Пересувається на милицях. На відновлення потрібно півроку.

— Шофер білетів не давав. Тільки восьмеро харків'ян із заводу Малишева попросили. Вони з відрядження поверталися з Будапешта. Але до власника фірми, якому належить автобус, я не в претензії. Ситуацію, вроді, сприймають адекватно. Від допомоги не відмовляються. Кажуть, усі затрати компенсують, як закінчиться слідство. Потерпілих багато, живемо у різних містах, тому багато часу іде, щоб усіх опитати, — говорить Мельник. — Поки фінансово допомагають друзі, колеги по роботі. Ось гляньте, — закочує штанину на лівій нозі, показує рубець від рани. — Сюди через кістку вставили металевий штир. Він коштує більше 7 тисяч. Усього на лікування пішло 18 тисяч гривень.

Міліція порушила кримінальну справу. Водія можуть ув'язнити на вісім років. Маршрутки "Дев'яточка" працювали близько трьох місяців. Після аварії їх закрили.

За півтора місяця на Полтавщині загинули четверо людей і 40 травмувалися у маршрутках нелегальних перевізників.

500 кілометрів мають їхати два водії

У Полтаві нелегально працюють перевізники "Зелений слон", "Владислав". Обласна держадміністрація пропонує узаконити їхній бізнес.

— Із "Зеленим слоном" домовилися, їздитиме легально. Відправлятиметься, як і раніше, від Київського вокзалу. З "Владиславом" — складніше. Ніякої компенсації у нелегалів не отримаєш, бо людей вони не страхують. Якщо на звичайному автобусі попадають в аварію, більше шансів лишитися цілим. У "спринтерах" від удару сидіння зсуваються гармошкою. Тому так багато з переломами рук і ніг. Із січня наступного року влада збирається заборонити перевозити людей "спринтерами", — каже 55-річний Віктор Шадчнев, заступник губернатора Полтавщини. — Наказати нелегалів не можемо. Транспортна інспекція штрафує їх на 1,7 тисячі гривень. Позбавляємо ліцензії. Та без неї дозволено місяць їздити.

Маршрутки попадають в аварії з вини водіїв, вважає Віктор Миколайович:

— 500 кілометрів мають їхати два водії. "Дев'яточка" розбилася, бо водій із Полтави привіз людей до Києва, а тоді ще вирішив заробити грошей, набрав людей і їхав на Харків. Він просто втомився.

 

Зараз ви читаєте новину «"Шофер з поламаною ногою вискочив із маршрутки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути